Basistraining: behandeling van overgewicht en obesitas

Terug

Basistraining: behandeling van overgewicht en obesitas

Programma 

Deze basistraining geeft beginnende hulpverleners zicht op de theoretische en praktijkgerichte basisprincipes van de behandeling van overgewicht en obesitas. Tijdens deze studiedag wordt zowel het psychologisch, het voedings- en het bewegingsluik van de behandeling besproken. Tiffany Naets concretiseert de protocollen voor kinderen en jongeren rond obesitas met aandacht voor een brede gezondheidsgerichte aanpak en de invloed van (onbedoelde) stigmatiserende communicatie. Lien Joossens licht het voedingsluik toe: de diëtist doet een probleemverkenning en inventarisatie (voedingsgewoonten, gedrag, motivatie), en geeft grondige voedingseducatie en persoonlijke begeleiding aan patiënten. De diëtist levert een belangrijke bijdrage naar het herstel van een gezond eetpatroon. Prof. dr. Dirk Vissers en prof. dr. Dominique Hansen bespreken de rol van de bewegingsdeskundige of kinesitherapeut. Deze volgt het beweeggedrag op tijdens de behandeling en helpt de patiënt een gezonde leefstijl op te bouwen. Deze vorming biedt concrete oefeningen en handvatten om in je praktijk aan de slag te kunnen gaan. 

Docenten 

Tiffany Naets is klinisch psychologe en onderzoeker. Ze werkt deeltijds als doctoraatsstudent onder Prof. Dr. Caroline Braet bij de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie (Universiteit Gent) omtrent innovatieve behandelmethoden voor jongeren  met obesitas en hun ouders. Verder werkt ze ook aan de opleiding Gezondheidszorg (Voedings- en Dieetkunde) bij Odisee Co-Hogeschool als onderzoeker en docent. Ze werkt ook klinisch in het Universitair therapiecentrum Kind & Adolescent.

Lien Joossens is reeds meer dan 30 jaar zelfstandig diëtiste, gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met overgewicht en jongeren met eetstoornissen. Lien werkte mee aan tal van gezondheidsprojecten en is tevens docent aan de Hogeschool Vives campus Brugge. Ze is ook mede-auteur van het boek “Mijn kind eet gezond”.

Prof. dr. Dominique Hansen is kinesitherapeut en hoogleraar in revalidatie/inspanningsfysiologie bij interne ziekten en vice-decaan van de faculteit Revalidatiewetenschappen van de Universiteit Hasselt. Hij is tevens wetenschappelijk coördinator bij Hartcentrum Hasselt.

Prof. dr. Dirk Vissers is kinesitherapeut en hoofddocent Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (Universiteit Antwerpen).

Schrijf je in
do 28 mei
9u30 tot 16u30

75 euro voor abonnees van Eetexpert

100 euro voor niet-abonnees

Provinciehuis Leuven

Zaal Isabella

Provincieplein 1

3010 Leuven

Ik ben abonnee van Eetexpert

En ontvang korting op deze vorming.

Log je in

Inlog gegegevens vergeten? Wachtwoord resetten