Ben ik te dik, mama? Ben ik oké, papa? 

8 mei 2023

Ben ik te dik, mama? een groeiondersteunend boek

Vanaf 9 mei 2023 is een nieuw groeiondersteunend boek voor ouders beschikbaar. Het biedt ouders praktische informatie wanneer jongeren aan het zoeken zijn rond hun eetgedrag en lichaamsbeeld. 

Ouders spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van groei, ook op vlak van lichaamsbeeld en eetgedrag. Maar hoe doe je dat precies? Waaraan herken je of je tiener vragen heeft over gewicht en voeding? Wanneer ga je het gesprek aan? Wat zet je op tafel? En hoe kun je er op een milde manier voor zorgen dat je kinderen een positieve relatie met hun eigen lichaam kunnen aangaan?

Meer info over dit nieuwe boek bij Uitgeverij Lannoo

Aanbod voor ouders die signalen van eetstoornissen opmerken

Het boek ‘Ben ik te dik, mama?’ is een aanvulling op ons aanbod voor ouders. Ouders die signalen opmerken van eetproblemen of een eetstoornis vinden praktische handvaten en ondersteuning in de volgende materialen op www.eetexpert.be:

Toolkit eetstoornissen voor ouders

De toolkit eetstoornissen voor ouders is er voor alle ouders die ontdekken dat hun kind een eetstoornis heeft. Een veilige haven met betrouwbare en up-to-date informatie.

Informatiepakket eetstoornissen voor ouders

Naast de toolkit voor ouders, hebben we ook een specifiek informatiepakket eetstoornissen voor ouders. Het biedt ouders info bij volgende vragen:

  • ‘Wat gaat er precies om in het hoofd van mijn kind?’,
  • ‘Hoe kan je zo met eten bezig zijn?’,
  • ‘Hoe is het gekomen dat mijn kind anorexia heeft gekregen?’ en vooral:
  • ‘Wat kan ik als ouder doen om haar te helpen?’ Zonder ‘het antwoord’ te bieden, krijgen ouders handvatten in het omgaan met een eetproblematiek.

Groepen voor ouders van jongeren met een eetstoornis

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen starten momenteel groepen voor ouders van jongeren met een eetstoornis. Deze groepen voor ouders worden begeleid door een of twee therapeuten en hebben als doel om ouders te informeren, handvaten aan te reiken in het omgaan met de eetstoornis en/of om ouders met elkaar in contact te brengen en ervaringen met elkaar te laten uitwisselen. 

Het aanbod van oudergroepen wordt door Eetexpert geïnventariseerd en kan ingekeken worden via deze link.

Verwijslijn eetproblemen

We willen ouders ook gericht bijstaan in het vinden van een gepast zorgaanbod voor hun kind via onze verwijslijn eetproblemen

Meer nieuws
  • WHO publiceert nieuw framework

    JUN 23- WHO publiceert nieuw framework om strategieën voor de preventie en zorg van obesitas te integreren in het bestaande zorgsysteem.

  • Wereldeetstoornisdag - initiatieven met ervaringsdeskundigen en voor ouders 

    Jun 2023 – Ouders en ervaringsdeskundigen kunnen veel betekenen voor jongeren met haperend eetgedrag of eetstoornissen. Bekijk hier de nieuwe initiatieven met ervaringsdeskundigen en ouders!

  • Nieuwe initiatieven met  preventiewerkers en zorgverstrekkers

    Mei 2023 – Tijdens de week van wereldeetstoonisdag zetten we nieuwe initiatieven  in de spotlight. Vandaag zetten we de professionals die werken in preventie en zorg in de bloemetjes.

  • Perspluim en nieuwe initiatieven met mediamakers 

    JUN 2023 – We vroegen onze ervaringsdeskundigen van ANBN om weer een perspluim uit te reiken op deze Wereldeetstoornisdag. Benieuwd wie ze uitkozen als genomineerden?

Bekijk al het nieuws