Eetstoornis in Corona tijden

Eetstoornis in Corona tijden

Binnenblijven, lege rekken in de winkel, non-stop nieuwsberichten over het coronavirus, … Het is een rare tijd. En de ingrijpende maatregelen hebben een impact op ons allemaal. Als je kampt met een eetstoornis of andere psychische problemen, dan kan je je extra kwetsbaar voelen en even de kluts kwijt zijn. Het zijn heftige tijden. Daarom zetten we enkele tips voor jou op een rij. Je staat er niet alleen voor!

Je hebt hulp nodig 

Bij wie kan je terecht ? Hoe zal jouw therapie of behandeling eruit zien de komende tijd? Onzekerheid en allerlei veranderingen kunnen veel stress geven. Het is oké om je verward, overweldigd, angstig,… te voelen. Coronavirus of niet, je hebt hulp nodig . Verken met ons de mogelijkheden, en maak concrete afspraken.

 Verken mogelijke opties

Op dit ogenblik worden face-to-face contacten afgeraden. Dat wil zeggen dat hulpverlening gebeurt via andere mogelijkheden. 

Zelfhulp

Je kan starten met bibliotherapie. Volgende boeken zijn zelfwerk-boeken en kunnen je mogelijks al een eind op weg helpen. Deze boeken helpen je bij het maken van schrijfopdrachten die je kan meenemen na de coronaweken bij een inschattingsgesprek bij een hulpverlener. 

 • Door dik en dun – alles over eetstoornissen (W. Vandereijken)
 • Overwin je eetbuien (C. Fairburn)
 • Boulimia en eetbuien overwinnen in 10 stappen (J. Vanderlinden)
 • Anorexia nervosa overwinnen in 13 stappen (J. Vanderlinen)
 • Gids voor het herstel van eetstoornissen (G. Noorderbos)
 • Eetstoornissen (B. en D. Bisschop)
 • Uit de ban van eetbuien (J. Kortink)
 • Eerste hulp bij eetbuien (J. Kortink)

Online hulp

Via onze verwijshulp kunnen we je in contact brengen met hulpverleners die in deze corona weken kortdurend extra online hulp verlenen.

Ik zoek hulp

Lotgenotenorganisaties

Je kan ook aansluiten bij de online chatforums en telefoonpermanentie van lotgenotenorganisaties. Zij breiden deze weken het ondersteuningsaanbod stevig uit:  

www.anbn.be  

www.proud2bme.nl

Me-time inplannen 

En tot slot: ook al heb je eetproblemen, je bent geen eetprobleem. Zorg dat je zeker in deze dagen regelmatig je krachtige en gezonde stuk aan bod laat komen. Misschien kan het corona-isolement je aanzetten om creatief aan het werk te gaan? Zo is het dat veel kunstenaars wat terugtrekken nodig hebben om tot moois te komen. Plan een moment in om je krachtige stuk de vrije loop te laten gaan.

Meer nieuws

 • OPINIESTUK: Covid-19 vormt een risico voor mensen met obesitas, maar onrespectvolle communicatie over gewicht nog veel meer

  Expertenorganisaties ivm eet- en gewichtsproblemen zijn erg bezorgd over de relatie tussen overgewicht en COVID-19 die wereldwijd geobserveerd wordt. We merken echter dat er soms onhandig over deze link gecommuniceerd wordt. We maken van deze gelegenheid graag gebruik om een aantal mythes te ontkrachten in de hoop dat het leidt tot een  ethischere communicatie over overgewicht en obesitas.

 • Corona dossier Eetexpert

  Als Vlaams kenniscentrum ondersteunt Eetexpert hulpverleners die met eet- en gewichtsproblemen werken, ook in deze coronacrisis.

  We vullen deze pagina aan met updates ter ondersteuning.

 • Terugbetaling diëtist

  Vanaf 1 april 2020 betaalt de verplichte ziekteverzekering een behandeling door een diëtist terug voor kinderen met overgewicht of obesitas. De behandeling duurt 2 jaar en bestaat uit 10 zittingen.

 • Nieuwsflits naar aanleiding van de reportage van Pano

  Naar aanleiding van de reportage van Pano gisteren rond geheime netwerken op sociale media  brengen we graag nog eens de aanbevelingen hierrond onder uw aandacht.

Bekijk al het nieuws