Herstelondersteunende rol van ouders bij eetstoornissen: van toolkit naar een ambulant groepsaanbod voor ouders

Voor ouders die ontdekken dat hun kind een eetstoornis heeft, ontwikkelde Eetexpert reeds vorig jaar een online “Toolkit eetstoornissen voor ouders”: https://eetexpert.be/ouders/ .Deze toolkit ondersteunt en informeert ouders laagdrempelig via webcontent.

Dit jaar kwam er naast de laagdrempelige toolkit voor ouders ook materiaal voor hulpverleners die ouders willen ondersteunen. Eetexpert werkte een oudertraining uit voor ambulante hulpverleners die een groepsaanbod voor ouders willen aanbieden.

Dit materiaal bestaat uit een informatiepakket voor ouders en een zelfstudiepakket  om de training te geven. Bij het zelfstudiepakket krijg je ook een draaiboek met materiaal om de training te geven en krijg je de mogelijkheid om deel te nemen aan een online supervisiegroep “groepsaanbod voor ouders” ter ondersteuning van hulpverleners die met het materiaal aan het werk gaan.

In de oudertraining krijgen ouders informatie over:

 • wat een eetstoornis is;
 • de rol die zij als ouder kunnen opnemen;
 • hoe maaltijdondersteuning geboden kan worden;

en hoe ouders emotionele ondersteuning kunnen bieden in het herstelproces.

Om ouders toelichting te geven over de lichamelijke aspecten van eetstoornisen werd in samenwerking met dr. Maura Sisk (huisarts) ook videomateriaal uitgewerkt om ouders een antwoord te bieden op de volgende vragen:

Inmiddels gingen er reeds op verschillende plekken in Vlaanderen groepen voor ouders van start. In het najaar zullen er nieuwe groepen opstarten.

Meer nieuws
 • WHO publiceert nieuw framework

  JUN 23- WHO publiceert nieuw framework om strategieën voor de preventie en zorg van obesitas te integreren in het bestaande zorgsysteem.

 • Wereldeetstoornisdag - initiatieven met ervaringsdeskundigen en voor ouders 

  Jun 2023 – Ouders en ervaringsdeskundigen kunnen veel betekenen voor jongeren met haperend eetgedrag of eetstoornissen. Bekijk hier de nieuwe initiatieven met ervaringsdeskundigen en ouders!

 • Nieuwe initiatieven met  preventiewerkers en zorgverstrekkers

  Mei 2023 – Tijdens de week van wereldeetstoonisdag zetten we nieuwe initiatieven  in de spotlight. Vandaag zetten we de professionals die werken in preventie en zorg in de bloemetjes.

 • Perspluim en nieuwe initiatieven met mediamakers 

  JUN 2023 – We vroegen onze ervaringsdeskundigen van ANBN om weer een perspluim uit te reiken op deze Wereldeetstoornisdag. Benieuwd wie ze uitkozen als genomineerden?

Bekijk al het nieuws