Minder 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen

28 juni 2022

Er zijn minder 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen. Het aandeel 2-jarigen met overgewicht is in 2021 opnieuw gedaald. Na een piek van 11,4% in het coronajaar 2020, stelde Kind en Gezin in 2021 bij 9,7% van de kinderen geboren in 2019 overgewicht vast. De provincie Antwerpen kent met 11,1% het hoogste aandeel kinderen met overgewicht, in West-Vlaanderen ligt dat het laagste: 7,6%. Lees hier het volledige persbericht van het Agentschap Opgroeien.

Benieuwd hoe de gewichtsopvolging van jonge kinderen door Kind en Gezin in zijn werk gaat? Hoe weten we dat er minder 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen zijn? Je leest het hier.

Er zijn een paar manieren om in te schatten of het gewicht van een kind past bij de leeftijd, geslacht, lengte en etnische origine. Hieronder vind je de criteria per leeftijd. Vervolgens geven we uitleg over gewichtsopvolging bij kinderen met een migratie-achtergrond.

Vanuit haar preventieve opdracht werkt Kind en Gezin nauw samen met de behandelend arts van het kind. Zo zal Kind en Gezin verwijzen naar de arts van het kind als de groei anders verloopt dan verwacht. Hierbij houdt Kind en Gezin rekening met vastgelegde criteria zoals voedingspatroon, gezondheidsfactoren die het gewicht al dan niet tijdelijk kunnen beïnvloeden en fysionomie van de ouders. 

Ben je vervolgens je op zoek naar informatie rond eet- en gewichtsproblemen? Ben je hulpverlener en wil je aan de slag met overgewicht bij kinderen? Bekijk onze materialen per beroep.

Meer nieuws
 • WHO publiceert nieuw framework

  JUN 23- WHO publiceert nieuw framework om strategieën voor de preventie en zorg van obesitas te integreren in het bestaande zorgsysteem.

 • Wereldeetstoornisdag - initiatieven met ervaringsdeskundigen en voor ouders 

  Jun 2023 – Ouders en ervaringsdeskundigen kunnen veel betekenen voor jongeren met haperend eetgedrag of eetstoornissen. Bekijk hier de nieuwe initiatieven met ervaringsdeskundigen en ouders!

 • Nieuwe initiatieven met  preventiewerkers en zorgverstrekkers

  Mei 2023 – Tijdens de week van wereldeetstoonisdag zetten we nieuwe initiatieven  in de spotlight. Vandaag zetten we de professionals die werken in preventie en zorg in de bloemetjes.

 • Perspluim en nieuwe initiatieven met mediamakers 

  JUN 2023 – We vroegen onze ervaringsdeskundigen van ANBN om weer een perspluim uit te reiken op deze Wereldeetstoornisdag. Benieuwd wie ze uitkozen als genomineerden?

Bekijk al het nieuws