Minder 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen

28 juni 2022

Er zijn minder 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen. Het aandeel 2-jarigen met overgewicht is in 2021 opnieuw gedaald. Na een piek van 11,4% in het coronajaar 2020, stelde Kind en Gezin in 2021 bij 9,7% van de kinderen geboren in 2019 overgewicht vast. De provincie Antwerpen kent met 11,1% het hoogste aandeel kinderen met overgewicht, in West-Vlaanderen ligt dat het laagste: 7,6%. Lees hier het volledige persbericht van het Agentschap Opgroeien.

Benieuwd hoe de gewichtsopvolging van jonge kinderen door Kind en Gezin in zijn werk gaat? Hoe weten we dat er minder 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen zijn? Je leest het hier.

Er zijn een paar manieren om in te schatten of het gewicht van een kind past bij de leeftijd, geslacht, lengte en etnische origine. Hieronder vind je de criteria per leeftijd. Vervolgens geven we uitleg over gewichtsopvolging bij kinderen met een migratie-achtergrond.

Vanuit haar preventieve opdracht werkt Kind en Gezin nauw samen met de behandelend arts van het kind. Zo zal Kind en Gezin verwijzen naar de arts van het kind als de groei anders verloopt dan verwacht. Hierbij houdt Kind en Gezin rekening met vastgelegde criteria zoals voedingspatroon, gezondheidsfactoren die het gewicht al dan niet tijdelijk kunnen beïnvloeden en fysionomie van de ouders. 

Ben je vervolgens je op zoek naar informatie rond eet- en gewichtsproblemen? Ben je hulpverlener en wil je aan de slag met overgewicht bij kinderen? Bekijk onze materialen per beroep.

Meer nieuws
 • We zoeken zorg voor selectieve eters

  JUL 2022 – Werk jij met kinderen, jongeren en/of volwassenen die selectief eten? Laat het ons weten!

 • Vroeg en nabij

  JUL 2022 – Op naar een gestroomlijnd gezins- en jeugdhulpbeleid.

 • Nieuwe richtlijnen en rapporten

  JUN 2022: Ontdek hier enkele nieuwe richtlijnen en rapporten.

 • Vers van de pers! Aanbevelingen om de zorg rond eetstoornissen in België te verbeteren 

  JUN 2022 – Ontdek hier de voorstellen rond innovatieve zorguitbouw bij eetstoornissen in België, vertrekkend vanuit een brede  benadering.

Bekijk al het nieuws

sheds plans Hip Roof Shed Plans 10×18 Clerestory Dormer Shed Plans 20×12 Bali Out Call Message