Nieuw advies van Hoge Gezondheidsraad rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

Op 12 oktober lanceerde de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een advies rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen. Men haalt aan dat er in België nog onvoldoende gebeurd is om kinderen en jongeren hiertegen te beschermen. De HGR haalt daarnaast aan dat de marketing van ongezond voedsel voor kinderen geëvolueerd is. Kinderen worden nu bijvoorbeeld blootgesteld aan in-game reclame, via weggeefacties in winkels of kidinfluencers. Bovendien haalt men aan dat zelfregulatie vanuit de voedingsindustrie onvoldoende is.

De HGR roept daarom de verschillende overheden (Europees, federaal, regionaal en lokaal) op om een regelgeving in te voeren die kinderen en jongeren (tot 18 jaar) beschermt. De HGR adviseert o.a. dat marketing voor ongezonde voeding verboden wordt op plekken waar kinderen en jongeren samenkomen. Daarnaast pleit men voor een uitzendverbod op reclame voor ongezonde voeding tussen 6u (’s morgens) en 11u ’s avonds.

Het volledige advies vind je hier. De WHO waarschuwt al langer voor de negatieve effecten van marketing van ongezonde voeding bij kinderen en roept overheden op in te grijpen. Hun meest recente rapport vind je hier.  

Meer nieuws
 • Aanvraag sociaal tolk mogelijk vanaf 15 februari

  MRT 2023 – Aanvraag sociale tolk voor patiënten is gratis mogelijk van 15/02 tot 15/03 2023. Vind hier alle informatie.

 • Wereld Obesitas Dag wil samen het obesitasverhaal veranderen voor een gelukkiger, gezonder en langer leven

  MRT 2023 – Op 4 maart is het naar jaarlijkse gewoonte Wereld Obesitas Dag, met dit jaar de opmerkelijke focus “veranderende perspectieven: laten we praten over obesitas”.

 • Nieuwe supervisiegroep in Vlaams-Brabant

  FEB 2023 – In mei start een nieuwe supervisiegroep rond eetstoornissen in Vlaams-Brabant. Ontdek hier meer info.

 • Verhoogde kinderbijslag voor jongeren met een eetstoornis - ben jij op de hoogte?

  Feb 2023 – Jongeren met een eetstoornis vragen heel wat bijkomende zorg en ondersteuning en kunnen als jongeren met specifieke bijkomende noden in aanmerking komen voor de verhoogde zorgtoeslag.

Bekijk al het nieuws