Waar vind ik goed cijfermateriaal?

Waar vind ik goed cijfermateriaal?

Cijfers

Je zoekt goed cijfermateriaal? In deze rubriek bundelen we gevalideerd goed cijfermateriaal dat als basis dient voor officieel beleidswerk: o.a. de gezondheidsenquête, ESEMeD studie en de voedselconsumptiepeiling.

Bij vragen of onduidelijkheden over de cijfers kan u ons steeds contacteren: secretariaat@eetexpert.be.

Tips voor het interpreteren van cijfermateriaal:

 • Voor het antwoord op vragen zoals de prevalentie of de evolutie van eetstoornissen zijn we afhankelijk van de gebruikte methode alsook de vragen- of screeningslijsten die in deze studies werden afgenomen. Een vragenlijst die enkel screent op signalen van een eetstoornis is geen diagnostisch instrument en geeft geen info over het aantal eetstoornisdiagnoses, alleen over het voorkomen van signalen.
 • Cijfers over gewicht zeggen nog niets over de gezondheidsstatus van een individu: er zijn Vlamingen met een gezond gewicht die erg ongezond leven en overgewicht kan samengaan met een gezonde leefstijl. Gezond gewicht is behaald op basis van een gezonde levensstijl en kan verschillen van ‘normaal gewicht’ of gewicht dat is vastgelegd op basis van populatieonderzoek. Op individueel niveau blijkt leefstijl veel meer impact te hebben op gezondheidsrisico en mortaliteit dan gewicht. (ACHTERGROND)
 • Meer tips ivm de interpretatie van cijfermateriaal van studies rond eten en gewicht  (LINK)
Meer nieuws
 • Nieuw draaiboek voor diëtisten: behandeling van kinderen en adolescenten met overgewicht

  NOV 2022 – Ontdek snel het nieuwe draaiboek voor diëtisten!

 • World Children's Day - samen het welzijn van kinderen verbeteren

  NOV 2022 – Ter gelegenheid van World Children’s Day, zetten we graag ons basisdraaiboek rond kinderen met eet- en gewichtsproblemen in de kijker.

 • Toolkit voor sportclubs

  Nov 2022 – Deze toolkit is een verzameling van praktisch inzetbare instrumenten, nuttige informatie en inspiratie om sportclubs te ondersteunen én gezonder te maken.

 • Nieuw advies van Hoge Gezondheidsraad rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

  OKT 22. In een nieuw advies roept de Hoge Gezondheidsraad (HGR) de overheden op om kinderen en jongeren te beschermen tegen de marketing van ongezonde voeding. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws

sheds plans Hip Roof Shed Plans 10×18 Clerestory Dormer Shed Plans 20×12 Bali Out Call Message