Terug

Praktijklabo voor gevorderde hulpverleners: Eetstoornissen bij personen met type 1 diabetes - uitgesteld

Door de maatregelen tegen het Coronavirus van de universiteit van dr. Hendrieckx, is zij voorlopig verhinderd om naar België te komen. Deze vorming wordt uitgesteld. We houden u op de hoogte van de nieuwe datum.

Hoe herken je eetstoornissen bij personen met type 1 diabetes? Welke handvatten kunnen helpen in het begeleiden van eetgedrag bij diabetes?

Programma

Personen met type 1 diabetes hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van een eetstoornis. Dit kan leiden tot ontregelde diabetes en ernstige gezondheidsimplicaties. De combinatie van type 1 diabetes en een eetstoornis bemoeilijkt de behandeling van de eetstoornis in sterke mate.

In 2019 werd deze vorming met veel enthousiasme onthaald. Dr. Christel Hendrieckx brengt opnieuw handvatten om eetproblemen bij personen met type 1 diabetes te herkennen en te bespreken met de patiënt. Daarnaast stelt Margaux Verschueren een recente studie voor bij een grote steekproef van Vlaamse jongeren met type 1 diabetes.

Er wordt ruimte voorzien voor casusbespreking. Deelnemers die een casus wensen te bespreken, kunnen hun geanonimiseerde casus (korte achtergrond + specifieke vragen) ten laatste 14 dagen voor de vorming bezorgen via secretariaat@eetexpert.be.

Doelgroep

Deze vorming richt zich tot hulpverleners (psychologen, verpleegkundigen, diëtisten, artsen…) die in aanraking komen met diabetes en meer willen weten over de comorbiditeit met eetstoornissen.

Docent

Dr. Christel Hendrieckx werkte lange tijd als klinisch psychologe in de begeleiding van mensen met diabetes, eetstoornissen en obesitas en werkte bevlogen mee aan de uitbouw van de werkgroep obesitaspsychologen van Eetexpert. Sinds 2011 doet Christel wetenschappelijk onderzoek aan de Deakin University in Melbourne (Australië).

Margaux Verschueren is doctoraatsonderzoeker aan de KU Leuven en werkt als klinisch kinderpsychologe aan PraxisP. In haar doctoraat onderzoekt ze het verband tussen de identiteitsontwikkeling in adolescentie en jongvolwassenheid met eetstoornissymptomatologie.

do 30 apr
Deze vorming wordt uitgesteld