Welke beelden selecteer ik?

Eén beeld zegt soms meer dan duizend woorden! Helaas kan 1 beeld ook heel wat schade toebrengen ((zie ACHTERGROND gewichtstigmatisering en triggering). Heel wat (ex-)eetstoornispatiënten  getuigen dat beelden van uitgemergelde lichamen kunnen aanzetten tot gewichtsverlies

 

Checklist beeldselectie:


 • Focus op personen in plaats van  lichamen: Zorg voor beeldmateriaal dat mensen als persoon voorstelt. Focus niet op het gewicht of het lichaam van de persoon.
 • Gebruik beelden van mensen die een ruime variatie aan activiteiten uitvoeren: activiteiten binnen een jobcontext, binnen maatschappelijke rollen, hobby’s, ontspanning. Gebruik geen beelden die op mensen in hun probleem focussen.
 • Gebruik beelden van mensen met goedzittende en passende kledij en verzorgd uiterlijk.
 • Gebruik beelden waarin mensen op een neutrale manier worden voorgesteld zonder informatie of kenmerken die gewichtsstereotypes in stand houden.
 • Gebruik geen ‘voor-en-na’ foto’s. Deze foto’s leggen sterk de nadruk op gewicht of lichaamsvormen en kunnen concurrentie uitlokken: ’ik wil nog meer afvallen dan zij’.
 • Gebruik beeldmateriaal dat iedereen vooruithelpt. Gebruik geen fotomateriaal dat op ideeën brengt of probleemgedrag normaliseert. Stel jezelf telkens de vraag of de beelden die je wil tonen mogelijk triggerend zijn voor kwetsbare personen (ACHTERGROND).

Tip!

De World Obesity Federation heeft een beeldenbank met niet stigmatiserende foto’s ter beschikking die gratis te gebruiken zijn indien de World Obesity Federation als bron vermeld wordt.

 

Meer nieuws
 • Nieuw draaiboek voor diëtisten: behandeling van kinderen en adolescenten met overgewicht

  NOV 2022 – Ontdek snel het nieuwe draaiboek voor diëtisten!

 • World Children's Day - samen het welzijn van kinderen verbeteren

  NOV 2022 – Ter gelegenheid van World Children’s Day, zetten we graag ons basisdraaiboek rond kinderen met eet- en gewichtsproblemen in de kijker.

 • Toolkit voor sportclubs

  Nov 2022 – Deze toolkit is een verzameling van praktisch inzetbare instrumenten, nuttige informatie en inspiratie om sportclubs te ondersteunen én gezonder te maken.

 • Nieuw advies van Hoge Gezondheidsraad rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

  OKT 22. In een nieuw advies roept de Hoge Gezondheidsraad (HGR) de overheden op om kinderen en jongeren te beschermen tegen de marketing van ongezonde voeding. Lees hier meer!

Bekijk al het nieuws

sheds plans Hip Roof Shed Plans 10×18 Clerestory Dormer Shed Plans 20×12 Bali Out Call Message