Welke beelden selecteer ik?

Eén beeld zegt soms meer dan duizend woorden! Helaas kan 1 beeld ook heel wat schade toebrengen ((zie ACHTERGROND gewichtstigmatisering en triggering). Heel wat (ex-)eetstoornispatiënten  getuigen dat beelden van uitgemergelde lichamen kunnen aanzetten tot gewichtsverlies

 

Checklist beeldselectie:


 • Focus op personen in plaats van  lichamen: Zorg voor beeldmateriaal dat mensen als persoon voorstelt. Focus niet op het gewicht of het lichaam van de persoon.
 • Gebruik beelden van mensen die een ruime variatie aan activiteiten uitvoeren: activiteiten binnen een jobcontext, binnen maatschappelijke rollen, hobby’s, ontspanning. Gebruik geen beelden die op mensen in hun probleem focussen.
 • Gebruik beelden van mensen met goedzittende en passende kledij en verzorgd uiterlijk.
 • Gebruik beelden waarin mensen op een neutrale manier worden voorgesteld zonder informatie of kenmerken die gewichtsstereotypes in stand houden.
 • Gebruik geen ‘voor-en-na’ foto’s. Deze foto’s leggen sterk de nadruk op gewicht of lichaamsvormen en kunnen concurrentie uitlokken: ’ik wil nog meer afvallen dan zij’.
 • Gebruik beeldmateriaal dat iedereen vooruithelpt. Gebruik geen fotomateriaal dat op ideeën brengt of probleemgedrag normaliseert. Stel jezelf telkens de vraag of de beelden die je wil tonen mogelijk triggerend zijn voor kwetsbare personen (ACHTERGROND).

Tip!

De World Obesity Federation heeft een beeldenbank met niet stigmatiserende foto’s ter beschikking die gratis te gebruiken zijn indien de World Obesity Federation als bron vermeld wordt.

 

Meer nieuws
 • Vroeg en nabij

  Op naar een gestroomlijnd gezins- en jeugdhulpbeleid.

 • Minder 2-jarigen met overgewicht in Vlaanderen

  Het Agentschap Opgroeien bericht over nieuwe cijfers rond overgewicht bij jonge kinderen. Lees hier hun persbericht.

 • Vers van de pers! Aanbevelingen om de zorg rond eetstoornissen in België te verbeteren 

  Ontdek hier de voorstellen rond innovatieve zorguitbouw bij eetstoornissen in België, vertrekkend vanuit een brede  benadering.

 • Opinie: Het vermelden van calorieën op menukaarten: “yay” of “nay?

  JUN 2022: Is het zinvol om het aantal calorieën te vermelden op menukaarten, i.k.v. preventie van overgewicht? Ontdek de voor- en tegenargumenten hier.

Bekijk al het nieuws
Survey

Tevredenheidsbevraging

Wat vind jij van het Eetexpert aanbod? Jouw mening is belangrijk voor ons!

Doe mee aan de bevraging

sheds plans Hip Roof Shed Plans 10×18 Clerestory Dormer Shed Plans 20×12 Bali Out Call Message