Toolkit voor sportclubs

November 2022

Alles op één plek

Vlaanderen telt meer dan 25.000 sportclubs, met bijna anderhalf miljoen leden. Om die clubs te ondersteunen, sloegen verschillende organisaties de handen in elkaar. Het resultaat is een slimme sporttoolkit. Alle handige tools, inspirerende projecten en praktische ondersteuningsmiddelen zijn vanaf nu op één plek terug te vinden: de toolkit voor sportclubs.

 • Sportclub verzekeren, hoe doe je dat?
 • Slimme EHBO-koffer
 • Informatie over financiële en sporttechnische ondersteuning
 • Eetstoornissen herkennen en signaleren
 • Sportterrein rookvrij maken
 • Gezonde voeding in de kijker zetten

Deze toolkit is een verzameling van praktisch inzetbare instrumenten, nuttige informatie en inspiratie om sportclubs te ondersteunen én gezonder te maken.

Een initiatief van de netwerkgroep vrije tijd

Dit is een initiatief van de netwerkgroep vrije tijd die opgericht is vanuit de partnerorganisatie ondersteuning setting gericht werken (PO OSW). Het doel van deze netwerkgroep? Versterkte samenwerking tussen organisaties die werken aan preventie en meer stroomlijning van hun aanbod, onder andere naar sportclubs. 

PO OSW wordt gefinancierd door het agentschap Zorg en Gezondheid. Sport Vlaanderen is lid van de netwerkgroep vrije tijd.

Eetstoornissen voorkomen, herkennen en signaleren

Eetexpert zette mee de schouders onder dit initiatief. Sportclubs hebben een belangrijke plaats in het leven van hun leden. Dat geeft hen potentieel om sporters te versterken. Maar eveneens worden sportorganisaties hierdoor regelmatig geconfronteerd met problemen die bij hun sporters leven. Sporters blijken vatbaarder voor eetproblemen in vergelijking met niet-sporters. Ook leven thema’s zoals uiterlijk, gewicht en voeding, actief in een sportclub. Daarom wilt Eetexpert sportorganisaties ondersteunen bij het voorkomen van, het vroegtijdig herkennen en verwijzen naar hulp bij eet- en gewichtsproblemen in de sportclub.

Bekijk de toolkit!

Meer nieuws
 • Aanvraag sociaal tolk mogelijk vanaf 15 februari

  MRT 2023 – Aanvraag sociale tolk voor patiënten is gratis mogelijk van 15/02 tot 15/03 2023. Vind hier alle informatie.

 • Wereld Obesitas Dag wil samen het obesitasverhaal veranderen voor een gelukkiger, gezonder en langer leven

  MRT 2023 – Op 4 maart is het naar jaarlijkse gewoonte Wereld Obesitas Dag, met dit jaar de opmerkelijke focus “veranderende perspectieven: laten we praten over obesitas”.

 • Nieuwe supervisiegroep in Vlaams-Brabant

  FEB 2023 – In mei start een nieuwe supervisiegroep rond eetstoornissen in Vlaams-Brabant. Ontdek hier meer info.

 • Verhoogde kinderbijslag voor jongeren met een eetstoornis - ben jij op de hoogte?

  Feb 2023 – Jongeren met een eetstoornis vragen heel wat bijkomende zorg en ondersteuning en kunnen als jongeren met specifieke bijkomende noden in aanmerking komen voor de verhoogde zorgtoeslag.

Bekijk al het nieuws