Toolkit voor sportclubs

November 2022

Alles op één plek

Vlaanderen telt meer dan 25.000 sportclubs, met bijna anderhalf miljoen leden. Om die clubs te ondersteunen, sloegen verschillende organisaties de handen in elkaar. Het resultaat is een slimme sporttoolkit. Alle handige tools, inspirerende projecten en praktische ondersteuningsmiddelen zijn vanaf nu op één plek terug te vinden: de toolkit voor sportclubs.

 • Sportclub verzekeren, hoe doe je dat?
 • Slimme EHBO-koffer
 • Informatie over financiële en sporttechnische ondersteuning
 • Eetstoornissen herkennen en signaleren
 • Sportterrein rookvrij maken
 • Gezonde voeding in de kijker zetten

Deze toolkit is een verzameling van praktisch inzetbare instrumenten, nuttige informatie en inspiratie om sportclubs te ondersteunen én gezonder te maken.

Een initiatief van de netwerkgroep vrije tijd

Dit is een initiatief van de netwerkgroep vrije tijd die opgericht is vanuit de partnerorganisatie ondersteuning setting gericht werken (PO OSW). Het doel van deze netwerkgroep? Versterkte samenwerking tussen organisaties die werken aan preventie en meer stroomlijning van hun aanbod, onder andere naar sportclubs. 

PO OSW wordt gefinancierd door het agentschap Zorg en Gezondheid. Sport Vlaanderen is lid van de netwerkgroep vrije tijd.

Eetstoornissen voorkomen, herkennen en signaleren

Eetexpert zette mee de schouders onder dit initiatief. Sportclubs hebben een belangrijke plaats in het leven van hun leden. Dat geeft hen potentieel om sporters te versterken. Maar eveneens worden sportorganisaties hierdoor regelmatig geconfronteerd met problemen die bij hun sporters leven. Sporters blijken vatbaarder voor eetproblemen in vergelijking met niet-sporters. Ook leven thema’s zoals uiterlijk, gewicht en voeding, actief in een sportclub. Daarom wilt Eetexpert sportorganisaties ondersteunen bij het voorkomen van, het vroegtijdig herkennen en verwijzen naar hulp bij eet- en gewichtsproblemen in de sportclub.

Bekijk de toolkit!

Meer nieuws
 • Nieuw draaiboek voor diëtisten: behandeling van kinderen en adolescenten met overgewicht

  NOV 2022 – Ontdek snel het nieuwe draaiboek voor diëtisten!

 • World Children's Day - samen het welzijn van kinderen verbeteren

  NOV 2022 – Ter gelegenheid van World Children’s Day, zetten we graag ons basisdraaiboek rond kinderen met eet- en gewichtsproblemen in de kijker.

 • Nieuw advies van Hoge Gezondheidsraad rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

  OKT 22. In een nieuw advies roept de Hoge Gezondheidsraad (HGR) de overheden op om kinderen en jongeren te beschermen tegen de marketing van ongezonde voeding. Lees hier meer!

 • Beweging bij kinderen - handvatten voor de arts

  OKT 2022 – Ontdek info en tools voor de arts om beweging bij kinderen te ondersteunen!

Bekijk al het nieuws

sheds plans Hip Roof Shed Plans 10×18 Clerestory Dormer Shed Plans 20×12 Bali Out Call Message