Nieuwe flowchart rond de aanpak van obesitas
JUN 2022: Eetexpert en BASO ontwikkelden een nieuwe flowchart rond de aanpak van obesitas. Ontdek hem hier!
Het verschijnsel van ‘pro-ana-sites’ is al jaren bekend en onderwerp van discussie bij beleidsmensen en experten.
Je kan niet zomaar websites blokkeren die eetstoornissen promoten:
Jongeren die gevoelig zijn voor bepaalde invloeden, zullen steeds via allerlei media (Facebook, Youtube, via vrienden, Instagram, TikTok) in contact komen met informatie die nadelige invloed kan hebben. Je kan kinderen hiervoor nooit compleet afschermen, ook al valt de ouderlijke bezorgdheid over ‘slechte invloeden’ goed te begrijpen.
Zoals bij alle invloeden van populaire media en reclame zou het een goede zaak zijn als jongeren (en volwassenen) leren hier kritisch mee om te gaan en zich weerbaar op te stellen tegenover media-invloeden. Zowel thuis als op school kunnen ouders en leerkrachten hier een belangrijk voorbeeld in geven.
Hoe kan je als ouder toezicht houden? Ontdek je van je kind dat hij/zij bepaalde websites bezoekt die je bezorgd maken, dan is het belangrijk dit bespreekbaar te maken in een sfeer van vertrouwen. Bezorgdheid wordt soms te snel wantrouwen en controle, wat het tegenovergestelde effect zou hebben.
De belangrijkste aanbeveling is dus de bezorgdheid op een open wijze met je kind te bespreken. Voor andere concrete opvoedingstips in verband met een eetstoornis kan je een kijkje nemen bij de vereniging ANBN.
Zoek je informatie over eet- en gewichtsproblemen? Onder de volgende categorieën vind je telkens een samenvattende tekst, verdiepende informatie voor professionals en bijhorende praktische materialen en links
Beschrijving en kenmerken van eet- en gewichtsproblemen. Je vindt hier ook info rond doelgroepen die extra vatbaar zijn.
Hoe motiveer je iemand om hulp te zoeken? En hoe werk je motiverend tijdens je behandeling.
De normale ontwikkeling van eetgedrag en eetcompetenties gedurende de levensloop. Je vindt hier ook info over de interpretatie van gewicht.
Basiskennis rond de behandeling van eet- en gewichtsproblemen.
Preventief werken aan eet- en gewichtsproblemen, wat werkt versterkend en welke groepen lopen extra risico.
Op een doordachte manier communiceren over eten en gewicht.
Eet– en gewichtsproblemen herkennen en de eerste stappen die je kan nemen.
Organisatie van zorg bij eet- en gewichtsproblemen in Vlaanderen.
In het overzicht vind je diverse materialen van Eetexpert. De draaiboeken bieden houvast in de indicatiestelling en behandeling van eet- en gewichtsproblemen (uitgewerkt per discipline). De samenvattingsfiches geven deze info beknopt weer en kan je bij de hand houden tijdens je praktijk. De praktische tools laten toe om tijdens je consultatie inschattingen te maken. Onze boeken en folders bieden informatie voor professionals en het brede publiek.
Gebruik de zoekfunctie om snel materialen terug te vinden.
Lees meerEetexpert helpt je bij het zoeken naar een geschikte hulpverlener bij eet- en gewichtsproblemen. Daarnaast kan je als hulpverlener bij ons terecht voor ondersteuning bij je werk. Preventie-, beleids- en persmedewerkers kunnen ons contacteren voor advies.
Als zorgverlener kan je op de verwijstool voor gespecialiseerde zorg bij eet- en gewichtsproblemen. Neem contact op voor advies en ondersteuning bij behandeling of doorverwijzing.
Ben je op zoek naar hulp voor een eetstoornis? Eet je kind selectief? Contacteer ons voor de verwijslijn eetproblemen. Bekijk de toolkit eetstoornissen voor ouders en tips voor naasten. En check veelgestelde vragen.
Supervisiegroepen zijn ideaal om regelmatig ervaringen uit te wisselen met collega’s en te leren via casusbespreking. De bijeenkomsten gaan door in je eigen provincie, in gesloten groep onder leiding van een inhoudelijk expert, die ook theoretische toelichting kan geven.
Eetexpert biedt vormingen aan rond behandeling en preventie van eetstoornissen en gewichtsproblemen. Deze zijn voor beginnende en meer ervaren hulpverleners, en ook voor preventiewerkers. Supervisiegroepen in de provincies zorgen voor casusgericht leren.
Wil je online vorming volgen? 24/7, op eigen tempo? Dat bieden wij graag aan! De e-learnings en online vormingen van Eetexpert gaan over thema’s die te maken hebben met eetproblemen en gewichtsproblemen.
Eetexpert is het Vlaams Kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen. We bestaan uit een vast team van wetenschappelijk medewerkers, geleid door het bestuur en bijgestaan door de adviesraad. Wil je meer weten over onze missie en onze visie op preventie en zorg van eet- en gewichtsproblemen?
Lees meer
APR 2022 – We brengen je graag op de hoogte van de studiedag CBT-E voor adolescenten met een eetstoornis. Spreker Dr. Riccardo Dalle Grave is sinds 1992 hoofd van de Afdeling Eet- en Gewichtsstoornissen in het Villa Garda Ziekenhuis te Garda (Italië). Hij werkte nauw samen met Professor Christopher Fairburn.
Heb je een vraag? Zoek je hulp voor jezelf, een vriend(in), een patiënt…? Werk je als pers- of communicatieverantwoordelijke en zou je graag samenwerken?
Neem contact op