World Children's Day - samen het welzijn van kinderen verbeteren

Op 20 november vieren de Verenigde Naties World Children’s Day. Ter gelegenheid van deze dag rond samenwerking en aandacht voor het welzijn van kinderen, zetten we graag nog eens ons basisdraaiboek rond kinderen met eet- en gewichtsproblemen in de kijker.

Als hulpverlener vind je er info rond rond de inschatting en zorg bij kinderen met eetproblemen, overgewicht of ondergewicht. De focus ligt op kinderen tot 12 jaar.

 • Hoofdstuk 1 beantwoordt heel wat basisvragen. Zijn eetproblemen ‘normaal’ bij kinderen? Zijn overgewicht of ondergewicht per definitie een probleem? Hoe kunnen we een gevoelig thema als gewicht bespreken?
 • Hoofdstuk 2 geeft je de info die je nodig hebt om de gewichtsstatus en -evolutie van een kind in te schatten. 
 • Hoofdstuk 3 spitst toe op de eetproblemen en -stoornissen die we zien bij (jonge) kinderen: denk aan sensorische voedselaversie, ARFID (vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis), of early-onset anorexia nervosa.
 • Hoofdstuk 4 en 5 gaan in op respectievelijk de risicofactoren en gevolgen van eet- en gewichtsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan eetproblemen als gevolg van een medische of biologische oorzaak, of als gevolg van een ontwikkelingsstoornis zoals ASS.  
 • In hoofdstuk 6 geven we de basisprincipes van inschatting en aanpak mee rond overgewicht, voedingsproblemen en eetstoornissen.

Je vindt binnen het draaiboek ook tal van fiches en andere ondersteuningsmaterialen. Neem meteen een kijkje op www.draaiboeken.eetexpert.be/basisdraaiboek-kinderen!

Meer nieuws
 • Aanvraag sociaal tolk mogelijk vanaf 15 februari

  MRT 2023 – Aanvraag sociale tolk voor patiënten is gratis mogelijk van 15/02 tot 15/03 2023. Vind hier alle informatie.

 • Wereld Obesitas Dag wil samen het obesitasverhaal veranderen voor een gelukkiger, gezonder en langer leven

  MRT 2023 – Op 4 maart is het naar jaarlijkse gewoonte Wereld Obesitas Dag, met dit jaar de opmerkelijke focus “veranderende perspectieven: laten we praten over obesitas”.

 • Nieuwe supervisiegroep in Vlaams-Brabant

  FEB 2023 – In mei start een nieuwe supervisiegroep rond eetstoornissen in Vlaams-Brabant. Ontdek hier meer info.

 • Verhoogde kinderbijslag voor jongeren met een eetstoornis - ben jij op de hoogte?

  Feb 2023 – Jongeren met een eetstoornis vragen heel wat bijkomende zorg en ondersteuning en kunnen als jongeren met specifieke bijkomende noden in aanmerking komen voor de verhoogde zorgtoeslag.

Bekijk al het nieuws