World Children's Day - samen het welzijn van kinderen verbeteren

Op 20 november vieren de Verenigde Naties World Children’s Day. Ter gelegenheid van deze dag rond samenwerking en aandacht voor het welzijn van kinderen, zetten we graag nog eens ons basisdraaiboek rond kinderen met eet- en gewichtsproblemen in de kijker.

Als hulpverlener vind je er info rond rond de inschatting en zorg bij kinderen met eetproblemen, overgewicht of ondergewicht. De focus ligt op kinderen tot 12 jaar.

 • Hoofdstuk 1 beantwoordt heel wat basisvragen. Zijn eetproblemen ‘normaal’ bij kinderen? Zijn overgewicht of ondergewicht per definitie een probleem? Hoe kunnen we een gevoelig thema als gewicht bespreken?
 • Hoofdstuk 2 geeft je de info die je nodig hebt om de gewichtsstatus en -evolutie van een kind in te schatten. 
 • Hoofdstuk 3 spitst toe op de eetproblemen en -stoornissen die we zien bij (jonge) kinderen: denk aan sensorische voedselaversie, ARFID (vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis), of early-onset anorexia nervosa.
 • Hoofdstuk 4 en 5 gaan in op respectievelijk de risicofactoren en gevolgen van eet- en gewichtsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan eetproblemen als gevolg van een medische of biologische oorzaak, of als gevolg van een ontwikkelingsstoornis zoals ASS.  
 • In hoofdstuk 6 geven we de basisprincipes van inschatting en aanpak mee rond overgewicht, voedingsproblemen en eetstoornissen.

Je vindt binnen het draaiboek ook tal van fiches en andere ondersteuningsmaterialen. Neem meteen een kijkje op www.draaiboeken.eetexpert.be/basisdraaiboek-kinderen!

Meer nieuws
 • Nieuw draaiboek voor diëtisten: behandeling van kinderen en adolescenten met overgewicht

  NOV 2022 – Ontdek snel het nieuwe draaiboek voor diëtisten!

 • Toolkit voor sportclubs

  Nov 2022 – Deze toolkit is een verzameling van praktisch inzetbare instrumenten, nuttige informatie en inspiratie om sportclubs te ondersteunen én gezonder te maken.

 • Nieuw advies van Hoge Gezondheidsraad rond de marketing van ongezonde voeding bij kinderen

  OKT 22. In een nieuw advies roept de Hoge Gezondheidsraad (HGR) de overheden op om kinderen en jongeren te beschermen tegen de marketing van ongezonde voeding. Lees hier meer!

 • Beweging bij kinderen - handvatten voor de arts

  OKT 2022 – Ontdek info en tools voor de arts om beweging bij kinderen te ondersteunen!

Bekijk al het nieuws

sheds plans Hip Roof Shed Plans 10×18 Clerestory Dormer Shed Plans 20×12 Bali Out Call Message