YouTube past beleid aan

Op 18 april kondigde YouTube aan dat ze veranderingen zullen aanbrengen in hun aanpak van content gerelateerd aan eetstoornissen. Zij werkten hiervoor samen met experten van NEDA (National Eating Disorder Association) en ALUBA (Asociación de Lucha contra la Bulimia y la Anorexia)

Ze zullen content met verstoord eetgedrag, zoals het sterk reduceren van calorie-inname of purgeergedrag verbieden. Daarnaast wordt ook content waar er sprake is van pesterijen gerelateerd aan gewicht verboden.

Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor video’s die gaan over het herstel van een eetstoornis of video’s die passen binnen het EDSA-kader (Educational, Documentary, Scientific or Artistic). Voor deze video’s wordt een leeftijdsrestrictie (niet toegankelijk voor < 18j) geïmplementeerd en/of wordt er informatie getoond waar mensen terecht kunnen voor hulp.

Dat een sociale media-platform stappen zet om zijn gebruikers te beschermen tegen schadelijke content is belangrijk. Eerder schreef The Academy of Eating Disorders  (AED) al een open brief aan de platformen om hun verantwoordelijkheid te pakken. Door de toegankelijkheid van sociale media is toegang tot schadelijke content veel gemakkelijker. Het is daarom belangrijk dat ook platformen een steentje bijdragen om kwetsbare gebruikers te beschermen.

Binnen Vlaanderen werkten we onlangs mee aan De Influencerfaq, een code die influencers ondersteunt en houvast geeft in hun communicatie over bepaalde thema’s. De Toolbox voor mediamakers geeft houvast aan mediamakers in hun communicatie rond eet-en gewichtsproblemen.

Meer nieuws
 • WHO publiceert nieuw framework

  JUN 23- WHO publiceert nieuw framework om strategieën voor de preventie en zorg van obesitas te integreren in het bestaande zorgsysteem.

 • Wereldeetstoornisdag - initiatieven met ervaringsdeskundigen en voor ouders 

  Jun 2023 – Ouders en ervaringsdeskundigen kunnen veel betekenen voor jongeren met haperend eetgedrag of eetstoornissen. Bekijk hier de nieuwe initiatieven met ervaringsdeskundigen en ouders!

 • Nieuwe initiatieven met  preventiewerkers en zorgverstrekkers

  Mei 2023 – Tijdens de week van wereldeetstoonisdag zetten we nieuwe initiatieven  in de spotlight. Vandaag zetten we de professionals die werken in preventie en zorg in de bloemetjes.

 • Perspluim en nieuwe initiatieven met mediamakers 

  JUN 2023 – We vroegen onze ervaringsdeskundigen van ANBN om weer een perspluim uit te reiken op deze Wereldeetstoornisdag. Benieuwd wie ze uitkozen als genomineerden?

Bekijk al het nieuws