Dit stappenplan wil specifieke ondersteuning bieden aan de CGG-medewerker bij de onderkenning, verklaring en behandeling van mensen met een eetstoornis, meer concreet anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis. Daar waar het zinvol is, maken we een onderscheid tussen kinderen, jongeren en volwassenen. We belichten bovendien nog een specifieke doelgroep, nl. mensen met overgewicht of obesitas die lijden aan een eetstoornis.
Kan iemand met een normaal gewicht ook een eetstoornis hebben?
Normaal gewicht versus gezond gewicht
Eetstoornissen en gewichtsproblemen zijn niet hetzelfde. Verstoord eetgedrag en gewicht zijn twee dimensies van een eetstoornis waarbij het een het ander niet uitsluit. Een normaal gewicht is namelijk niet per definitie gezond wanneer het op een risicovolle manier behaald of behouden wordt. Daarom is het ook belangrijk om, naast aandacht voor het gewicht en gewichtsgeschiedenis, door te vragen naar de manier waarop er gegeten wordt, en hoe eten ervaren wordt. Zo bestaat er enerzijds het risico op onderschatting van het eetprobleem bij mensen met normaal gewicht. Anderzijds zien we een grote overlap tussen overgewicht/obesitas en eetstoornissen. Opsporen van een onderliggend psychisch lijden, een functionele beperking, een eetstoornis,… zijn uitermate belangrijk om een gewichtsprobleem in een ruimer biopsychosociale context te plaatsen.
Kernsymptomen van eetstoornissen
Als we kijken naar de meest voorkomende eetstoornissen wordt anorexia nervosa van het restrictieve type gekenmerkt door restrictief eetgedrag, een sterke controledrang en vaak ook overmatig bewegen. Bij anorexia nervosa van het eetbuien-purgerende type, en boulimia nervosa, zijn er twee verstoorde eetgedragingen, namelijk purgeergedrag en eetbuien. Bij de eetbuistoornis zien we enkel de eetbuien. Verder wordt nog een onderscheid gemaakt tussen objectieve en subjectieve eetbuien.
Bij subjectieve eetbuien treedt er controleverlies op , maar de hoeveelheid voedsel die gegeten wordt is geen objectief grote hoeveelheid.
Bij objectieve eetbuien treedt er controleverlies op én wordt een objectief grote hoeveelheid voedsel gegeten. Indien er ook compensatiegedrag (bv. braken, laxeren, overmatige beweging,…) aanwezig is, kan het gewicht normaal blijven [73].
Eetstoornissen kunnen dus gepaard gaan met ondergewicht, een normaal gewicht of met overgewicht/obesitas, zie figuur 4. Bij anorexia nervosa is er ondergewicht, boulimia nervosa kan voorkomen bij een normaal gewicht of kan gepaard gaan met overgewicht, de eetbuistoornis gaat vaak gepaard met overgewicht of obesitas. Verder zien we bij al deze eetstoornissen een verstoord lichaamsbeeld, waarbij de zelfevaluatie overdreven beïnvloed wordt door het gewicht en de lichaamsvormen [73].
Figuur 4. Kernsymptomen en gewicht als dimensies van eetstoornissen.
De typologie van de verschillende eetstoornissen is niet gebaseerd op onderliggende ontstaansmechanismen. Onderzoek toont dat er een gedeeltelijke overlap bestaat in risicofactoren en comorbiditeiten tussen enerzijds AN en BN, en anderzijds BN en BED. Ook zien we dat er symptoomverschuivingen optreden tussen AN en BN en tussen BN en BED, maar dat een evolutie van restrictieve anorexia nervosa naar de eetbuistoornis of andersom eerder zeldzaam is [26]. Daarom pleiten sommige auteurs om een risicoanalyse te maken van de (kern)symptomen in plaats van de diagnostische categorieën.
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze website verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.