Nieuws
dec 2023 - Recent verscheen er Vlaams onderzoek naar eetcompetenties. Ontdek het hier!
nov 2023 - Op 1 februari 2024 start een nieuw zorgtraject met zorgaanbod in de thuisomgeving van jongeren en jongvolwassenen met eetstoornissen.
nov 2023 - Op 8-9 december organiseren BASO, Eetexpert en CEPIA een multidisciplinaire conferentie rond obesitas bij kinderen. Ontdek hier alle info.
nov 2023 - Vanaf 1 december gaat een nieuw zorgtraject in voege rond kinderen met obesitas. Op 8-9 december organiseren BASO, Eetexpert en CEPIA aansluitend een conferentie. Ontdek hier alle info.
nov 2023 - Lees hier het opiniestuk van Eetexpert, Domus Medica en Gezond Leven.
okt 2023 - Ontdek ons nieuwe stappenplan voor crisiswerkers!
okt 2023 - Dit najaar komt er uitbreiding van het aantal terugbetaalde uren binnen de (G)-ELP-conventie, met extra aandacht voor groepstherapie.
okt 2023 - Snel wegwijs in onze vernieuwde website!
okt 2023 - Op 14 september vond onze kennisdag plaats, dit jaar rond het thema gehechtheid. Lees hier de samenvatting van de verschillende lezingen.
okt 2023 - De IOC publiceerde een nieuwe consensustekst rond REDs. Het overzicht van de nieuwe inzichten lees je hier.
okt 2023 - Blijf up-to-date rond het beleid i.v.m. eet- en gewichtsproblemen.
okt 2023 - Er zijn heel wat nieuwe materialen beschikbaar. Fiches, stappenplannen, vormingspakketten... ontdek ze hier!
okt 2023 - In een reeks nieuwe fiches bij het stappenplan voor eerstelijnshulpverleners willen we de informatie uit het stappenplan makkelijker toegankelijk maken. De fiches geven een samenvatting van de belangrijkste informatie per stap van het stappenplan.
okt 2023 - Wat is nu de precieze invloed van sociale media op jongeren hun lichaamsbeeld? En vooral: Hoe kunnen we jongeren daar als ouder, hulpverlener, of school zijnde in ondersteunen?
okt 2023 - Ouders of andere zorgfiguren worden best zoveel mogelijk betrokken bij de behandeling van jongeren met een eetstoornis. Maar hoe doe je dat? Hoe pak je een ouder- of een gezinsgesprek concreet aan?
okt 2023 - Dit najaar starten er op diverse plaatsen in Vlaanderen oudertrainingen voor ouders of andere zorgfiguren van iemand met een eetstoornis.
sep 2023 - Recent was er vanuit verschillende hoeken bezorgdheid rond de opstart van klinische onderzoekstrials voor het obesitasmedicijn Ozempic bij kinderen. Hoe kunnen we het gebruik van medicatie bij kinderen in het zorgtraject begrijpen?
sep 2023 - Hier vind je een overzicht van recente richtlijnen en rapporten rond eetstoornissen en overgewicht.
aug 2023 - Wil je zelf aan de slag met een zelfhulpprogramma voor jouw cliënt? Lees dan zeker deze aandachtspunten.
aug 2023 - In deze nieuwe fiches geven we ouders concrete handvaten en tips om het groeitraject van hun kinderen te helpen versterken
jul 2023 - Sciensano geeft aan dat volgens deze resultaten 29,4% van de deelnemers een slechte geestelijke gezondheid rapporteert.
jul 2023 - De meest opvallende bevinding was een stijging in de prevalenties voor overgewicht en obesitas ten opzichte van 2018.
jul 2023 - Het aandeel 2-jarigen met overgewicht daalde in 2021 opnieuw na een piek van 11,4% in het coronajaar 2020.
mei 2023 - Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan het creëren van een goede omgeving voor jongeren in volle groei én aan het verbeteren van de zorg voor jongeren die haperen en gespecialiseerde hulp nodig hebben.
mei 2023 - De eerste resultaten van de nieuwe HBSC-studie werden voorgesteld. De studie werd afgenomen bij 20 000 jongeren tussen 11 en 18 jaar in het voorjaar van 2022.
mrt 2023 - Het afgelopen jaar voerde Sciensano in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de 1ste Preventiebarometer uit.
dec 2022 - De Hoge Gezondheidsraad hamert in een recent advies op de nood aan regulering van de marketing rond ongezonde voeding voor kinderen en jongeren.
jun 2022 - Het is aan te raden om met regelmaat na te gaan of de schattingen gegenereerd door het model wel overeenkomen met de werkelijk geobserveerde prevalenties.
jun 2022 - De effectiviteit van calorie-labeling is op dit moment onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. We raden een geïntegreerde aanpak aan, waarbij een gezonde leefstijl voor iedereen centraal staat.
feb 2022 - Naast insulinerestrictie komen ook eetbuien vaker voor bij personen met diabetes, door hun gevoeligheid voor hypoglycemie.
jan 2022 - Sciensano, het wetenschappelijk instituut dat de volksgezondheid in België opvolgt, monitorde de voorbije maanden de impact van de COVID19-pandemie aan de hand van verschillende gezondheidsenquêtes.
dec 2021 - Hoewel er uitgesproken voor- en tegenstanders zijn voor het al dan niet erkennen van obesitas als ziekte, is er ook een duidelijke gemeenschappelijke noemer.
dec 2021 - Bij patiënten met anorexia nervosa, valt ongeveer 31 % terug binnen de eerste 18 maanden na het afsluiten van een succesvolle behandeling
nov 2021 - Te snelle conclusies dat de Belg steeds ‘dikker’ wordt, werken onterecht stigmatiserend. Individueel is de variatie tussen mensen met overgewicht heel groot.
mei 2021 - Door respectvol te communiceren over elkaar en elkaars lichaam kunnen we in deze moeilijke tijden zorgen voor elkaar en elkaars mentale en fysieke gezondheid.
mei 2021 - In vergelijking met zowel 2013 (8%) en 2018 (7%) was er een stijging in het percentage (11%) van mensen die at risk zijn voor een eetstoornis.
mei 2021 - Er zijn verschillende risicofactoren die ervoor zorgen dat iemand een eetstoornis ontwikkelt binnen de sport.
mei 2021 - Een sterk basisgezondheidszorgplatform met geïntegreerde betrokkenheid van de gemeenschap binnen het gezondheidssysteem is de ruggengraat van universele gezondheidszorg.
mrt 2020 - Hoewel we zicht willen krijgen op mogelijk problematische online activiteiten, dient toeleiding tot deze netwerken ten allen tijde voorkomen te worden.
dec 2019 - Er is geen 1-1-relatie tussen het hebben van overgewicht/ondergewicht, en lichaamsontevredenheid.
mrt 2018 - Vanuit het perspectief van het kind is het een logische reactie om niet te eten wanneer het prikkelniveau te hoog is.