IOC-consensus rond REDs – Wat is nieuw? 

In 2014 bracht het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor het eerst het begrip Relatief Energietekort in de Sport (REDS) naar voren met een update in 2018.  REDS is een syndroom dat de nadelige gezondheids- en prestatie-effecten identificeert die zowel atleten als recreatief actieve individuen ervaren als gevolg van een lage energiebeschikbaarheid (LEA) veroorzaakt door opzettelijke of onbedoelde beperking van de energie-inname en/of overmatige lichaamsbeweging.

Tussen de laatste update in 2018 en 2022 heeft de wetenschap aanzienlijke vooruitgang geboekt op dit gebied. Het begrip van de onderliggende oorzaken en fysiologie van REDS werd duidelijker, tevens kwam er meer inzicht in de fysieke en mentale gezondheidseffecten van REDS.  Ook de verschillen tussen mannen en vrouwen die te maken hebben met LEA zijn duidelijker geworden.

  • We hebben de nieuwe inzichten en materialen voor je op een rijtje gezet. Je leest ze hier.
  • De volledige consensustekst vind je hier.

 

OKT 2023

Nieuws

Nieuw WHO-rapport rond obesitas: duiding

Nieuw WHO-rapport rond obesitas: duiding

jun 2022 – Het is aan te raden om met regelmaat na te gaan of de schattingen gegenereerd door het model wel overeenkomen met de werkelijk geobserveerde prevalenties.

Obesitas als ziekte

Obesitas als ziekte

dec 2021 – Hoewel er uitgesproken voor- en tegenstanders zijn voor het al dan niet erkennen van obesitas als ziekte, is er ook een duidelijke gemeenschappelijke noemer.

Online en mobiele zelfhulpprogramma's bij eetproblemen en eetstoornissen

Online en mobiele zelfhulpprogramma’s bij eetproblemen en eetstoornissen

aug 2023 – Wil je zelf aan de slag met een zelfhulpprogramma voor jouw cliënt? Lees dan zeker deze aandachtspunten.

Eetstoornissen in de (top)sport - begeleiding door de diëtist

Eetstoornissen in de (top)sport – begeleiding door de diëtist

mei 2021 – Er zijn verschillende risicofactoren die ervoor zorgen dat iemand een eetstoornis ontwikkelt binnen de sport.