APA vestigt opnieuw aandacht op de effecten van sociale media op jongeren.

Bijna een jaar na hun adviesrapport over het gebruik van sociale media in de adolescentie, wijst de American Psychological Association met een rapport opnieuw op de noodzaak van ingrijpen door sociale mediabedrijven om de schadelijke effecten van sociale media op jongeren te beperken.

De APA wijst er op dat platformen die zijn ontworpen voor volwassenen niet per definitie geschikt zijn voor kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren hebben extra bescherming nodig zodat ze zich op belangrijke domeinen kunnen ontwikkelen en kwetsbaarheden doorgroeien.

De APA wijst onder andere op volgende aandachtspunten:  

  • Gevoeligheid van jongeren voor sociale feedback. Jongeren hebben daardoor vooral aandacht voor gedrag dat hen gepersonaliseerde feedback, lof en aandacht van leeftijdsgenoten oplevert.
  • Belang van de adolescentie voor het opbouwen van relationele vaardigheden. In de adolescentie moeten er voldoende kansen zijn om deze vaardigheden te oefenen via één-op-één of kleine groepsinteracties.
  • Onderontwikkelde impulsbeheersing bij jongeren. Jongeren zijn minder in staat om impulsen of gedrag te weerstaan dat op korte termijn voordelen kan opleveren, ondanks negatieve langetermijngevolgen.
  • Belang van slaap voor een gezonde hersenontwikkeling. Te weinig slaap  door te veel sociale media gebruik heeft aanzienlijke negatieve effecten op de aandacht, het gedrag, de stemming en de academische prestaties van jongeren.

Geen zwart-wit verhaal

Sociale media hebben niet op elke jongere dezelfde impact. Of sociale media schadelijke effecten hebben, is ook afhankelijk van kenmerken van de jongeren en de context. Bovendien zijn sociale media niet eenduidig negatief en kunnen ze ook positieve effecten hebben voor jongeren. De APA  pleit er wel voor dat technologiebedrijven ingrijpen en hun platformen zodanig aanpassen dat schadelijke effecten voor jongeren beperkt worden.

Meer lezen?

De volledige tekst van de APA kan je hier lezen. Het eerder gepubliceerde adviesrapport vind je hier.

Materialen Eetexpert

Ook binnen Eetexpert is sociale media een centraal thema. Recent ontwikkelden we een gesprekgids voor hulpverleners om het gesprek met jongeren over sociale media aan te gaan en hen te versterken om een evenwichtige manier met sociale media om te gaan. Aanvullend maakten we ook een folder voor jongeren met tips rond sociale media en een webinar rond sociale media en lichaamsbeeld. Naast een focus op de jongeren en hun context, benadrukken we in lijn met de APA dat men sociale mediaplatformen op zo een manier zou moeten organiseren om schadelijke effecten tot het minimum te beperken.

Folder – sociale media tips voor jongeren

Tips voor een gezond sociaal mediagebruik.

Folder

– 3.3 MB

Filmpje sociale media en lichaamsbeeld

Sociale media gebruik bij jongeren en eetproblemen.

Filmpje

20:19

Stappenplan sociale media -eerstelijnszorgverleners

Gespreksgids sociale media – eerstelijnszorgverleners

Stappenplan

– 1.8 MB

Datum laatste aanpassing: 2 mei 2024

Nieuws

Specifieke noden bij eet- en gewichtsproblemen

Specifieke noden bij eet- en gewichtsproblemen

apr 2024 – Duik in onze pagina’s rond specifieke noden bij eet- en gewichtsproblemen!

Nieuwe inzichten in de aanpak van eetstoornissen

Nieuwe inzichten in de aanpak van eetstoornissen

mrt 2024 – Ontdek een reeks nieuwe inzichten in de aanpak van eetstoornissen.

Kennisdag 2024: Neurodiversiteit

Kennisdag 2024: Neurodiversiteit

mrt 2024 – Heb jij oog voor neurodiversiteit in je preventie en zorg bij eet- en gewichtsproblemen ? 

Nieuwe netwerken

Nieuwe netwerken

feb 2024 – Eetexpert breidt het Vlaams expertisenetwerk uit. Ontdek de nieuwe thema’s en doelgroepen. 

Waar vind je een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog?

Waar vind je een geconventioneerde klinisch psycholoog of orthopedagoog?

mrt 2024 – Ontdek de nieuwe website spreekerover.be om geconventioneerde psychologische hulp te vinden!

Gespreksgids en webinar sociale media

Gespreksgids en webinar sociale media

feb 2024 – Als eerstelijnshulpverlener kan het aangewezen zijn om sociale media mee te nemen in je hulpverlening rond eet- en gewichtsproblemen. Ontdek handvatten in onze gespreksgids en webinar!