Ondersteuningsmateriaal voor (G-)ELP/ groepstherapie

Dit najaar komt er uitbreiding van het aantal terugbetaalde uren binnen de (G)-ELP-conventie. Er gaat speciale aandacht naar groepsaanbod, wat sterk aangemoedigd wordt door onze overheid. Dit kan zorgen voor een mooie uitbreiding in het ambulante aanbod bij eetstoornissen. Groepstherapie kan namelijk een effectieve aanpak zijn voor mensen met een eetstoornis, en geeft sterke voordelen: De groep functioneert als een mini-maatschappij, waarin personen met een eetstoornis versneld leren op verschillende domeinen.

Misschien heb je hier ook wel zin in? (Een beetje koudwatervrees mag ook). Volg dan deze stappen:

  1. Contacteer als psycholoog/pedagogoog je netwerk GGZ als je interesse hebt in het aanbieden van groepstherapie bij eetstoornissen. De contactgegevens van de netwerken vind je op deze pagina.
  2. Volg de online webinar voor (G)-ELP. (Het overzicht van de online vormingen vind je op deze pagina.)
  3. Na de online webinar krijg je de inspiratiegids voor groepstherapie, kant en klaar uitgewerkte thema’s als opstap.
  4. De supervisiegroep rond groepstherapie o.l.v. Jan Norré zal je ondersteunen bij opstart en je verdere uitwerking van je groepstherapie. Het overzicht van de supervisiegroepen vind je op deze pagina.

Maak je aanbod ook goed bekend in je regio en via lokale partners, en zet de voordelen van groepstherapie in de verf, om drempelvrees te helpen overwinnen:

Niemand weet beter hoe het is om een eetstoornis te hebben dan een lotgenoot. Je zal jezelf herkennen in verhalen van anderen waardoor je je minder alleen voelt met je probleem. Door gaandeweg dingen in groep te delen hoor je nieuwe perspectieven en kom je tot nieuwe inzichten en ideeën. En tenslotte ga je samen voor vergelijkbare uitdagingen: onder begeleiding van een gespecialiseerde therapeut zal je samen met je groepsgenoten worden aangemoedigd om concrete stappen te zetten naar herstel door te experimenteren met nieuw gedrag.

 

OKT 2023

Nieuws

Nieuw WHO-rapport rond obesitas: duiding

Nieuw WHO-rapport rond obesitas: duiding

jun 2022 – Het is aan te raden om met regelmaat na te gaan of de schattingen gegenereerd door het model wel overeenkomen met de werkelijk geobserveerde prevalenties.

Obesitas als ziekte

Obesitas als ziekte

dec 2021 – Hoewel er uitgesproken voor- en tegenstanders zijn voor het al dan niet erkennen van obesitas als ziekte, is er ook een duidelijke gemeenschappelijke noemer.

Online en mobiele zelfhulpprogramma's bij eetproblemen en eetstoornissen

Online en mobiele zelfhulpprogramma’s bij eetproblemen en eetstoornissen

aug 2023 – Wil je zelf aan de slag met een zelfhulpprogramma voor jouw cliënt? Lees dan zeker deze aandachtspunten.

Eetstoornissen in de (top)sport - begeleiding door de diëtist

Eetstoornissen in de (top)sport – begeleiding door de diëtist

mei 2021 – Er zijn verschillende risicofactoren die ervoor zorgen dat iemand een eetstoornis ontwikkelt binnen de sport.