Goed nieuws voor jongeren met eetstoornissen!

Vanaf vandaag start een conventie eetstoornissen met een pakket van gratis ambulante zorg voor iedere jongere met Anorexia nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder tot en met 23 jaar.  Op dit ogenblik wordt met man en macht gewerkt aan het startklaar maken van dit nieuw zorgtraject. 

Huisartsen, psychiaters, kinderartsen

Huisartsen (of psychiater/kinderarts) kunnen het zorgtraject opstarten: Na diagnose ‘eetstoornis’ kunnen zij doorverwijzen naar een eerstelijnspsycholoog met ervaring in eetstoornissen en zeer binnenkort ook naar een gespecialiseerde diëtist.  Technisch is er daarvoor iets meer tijd nodig dan voorzien maar in de meeste netwerken zal de terugbetaling ook voor gespecialiseerde diëtisten binnenkort kunnen opstarten. Huisartsen kunnen voor opstart van het zorgtraject het nieuwe nomenclatuurnummer gebruiken: 401295. Meer info staat vanaf maandag 5/2/24  op de RIZIV site. Op 20/2/24 krijgen huisartsen nog meer inhoudelijke handvatten bij dit zorgtraject Eetstoornissen tijdens een webinar van Eetexpert i.s.m. Domus Medica. Inschrijven doe je via de vormingskalender van Domus Medica.

Psychologen en orthopedagogen

Psychologen/ orthopedagogen met interesse in de nieuwe conventie eetstoornissen kunnen zich aanmelden bij de netwerken geestelijke gezondheid:  zowel bij de ELP-coördinatoren van de GGKJ-netwerken (m.b.t. kinderen en jongeren) als bij de GG-netwerken doelgroep volwassenen. 

Diëtisten

Diëtisten met interesse om zich te conventioneren contacteren tijdelijk hun GGKJ-netwerk of ankerpunt in dat netwerk (niet de lokale coördinatoren).

Meer info

Concrete info bij deze nieuwe conventie Eetstoornissen vind je op de Eetexpert-site en op de RIZIV-site. Bij verdere inhoudelijke vragen helpen we je graag vanuit ons Kenniscentrum! Contacteer secretariaat@eetexpert.be. Vragen i.v.m. de technische aspecten bij de conventie kan je mailen naar ovcomeddir@riziv-inami.fgov.be.

 

Datum laatste aanpassing: 22 februari 2024

Nieuws

Stappenplan eetstoornissen voor pediatrieteams

Stappenplan eetstoornissen voor pediatrieteams

dec 2023 – Ontdek ons nieuwe stappenplan voor pediatrieteams!

Stappenplan eetstoornissen voor crisiswerkers

Stappenplan eetstoornissen voor crisiswerkers

okt 2023 – Ontdek ons nieuwe stappenplan voor crisiswerkers!

Nieuw zorgtraject eetstoornissen

Nieuw zorgtraject eetstoornissen

nov 2023 – Op 1 februari 2024 start een nieuw zorgtraject met zorgaanbod in de thuisomgeving van jongeren en jongvolwassenen met eetstoornissen.

Sociale media en lichaamsbeeld

Sociale media en lichaamsbeeld

okt 2023 – Wat is nu de precieze invloed van sociale media op jongeren hun lichaamsbeeld? En vooral: Hoe kunnen we jongeren daar als ouder, hulpverlener, of school zijnde in ondersteunen?