Publicatie resultaten Preventiebarometer.

30 maart 2023

Het afgelopen jaar voerde Sciensano in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de 1ste Preventiebarometer uit. Het doel was om de levensstijl en factoren gelinkt aan deze levensstijl te bevragen in de Vlaamse populatie. Naast leefstijlgewoonten werd er ook gepolst naar intenties en kennis om deze gewoontes te veranderen.

In november 2022 werden de eerste resultaten i.v.m. middelengebruik gepubliceerd. Zie hier. Recent werden ook de resultaten rond eetgedrag en beweeggedrag gepubliceerd.

Uit deze resultaten blijkt dat 34.3 % van de Vlaamse bevolking overgewicht heeft en 16.4% obesitas. Daarnaast blijkt dat 48.4% van de Vlaamse bevolking dagelijks fruit eet en 67.6% eet dagelijks groenten. Uit de resultaten blijkt verder dat 15.1% dagelijks gesuikerde frisdrank drinken 26.9% dagelijks zoete of zoute snacks eet. Iets minder dan 7 op de 10 personen (67,5%) geeft echter aan de intentie te hebben om in de volgende 12 maanden gezonder te eten.

Een volledig overzicht van de resultaten voor eetgedrag vind je hier. De resultaten voor beweging en sedentair gedrag zijn hier te vinden.

Meer nieuws
 • WHO publiceert nieuw framework

  JUN 23- WHO publiceert nieuw framework om strategieën voor de preventie en zorg van obesitas te integreren in het bestaande zorgsysteem.

 • Wereldeetstoornisdag - initiatieven met ervaringsdeskundigen en voor ouders 

  Jun 2023 – Ouders en ervaringsdeskundigen kunnen veel betekenen voor jongeren met haperend eetgedrag of eetstoornissen. Bekijk hier de nieuwe initiatieven met ervaringsdeskundigen en ouders!

 • Nieuwe initiatieven met  preventiewerkers en zorgverstrekkers

  Mei 2023 – Tijdens de week van wereldeetstoonisdag zetten we nieuwe initiatieven  in de spotlight. Vandaag zetten we de professionals die werken in preventie en zorg in de bloemetjes.

 • Perspluim en nieuwe initiatieven met mediamakers 

  JUN 2023 – We vroegen onze ervaringsdeskundigen van ANBN om weer een perspluim uit te reiken op deze Wereldeetstoornisdag. Benieuwd wie ze uitkozen als genomineerden?

Bekijk al het nieuws