Publicatie resultaten Preventiebarometer.

30 maart 2023

Het afgelopen jaar voerde Sciensano in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de 1ste Preventiebarometer uit. Het doel was om de levensstijl en factoren gelinkt aan deze levensstijl te bevragen in de Vlaamse populatie. Naast leefstijlgewoonten werd er ook gepolst naar intenties en kennis om deze gewoontes te veranderen.

In november 2022 werden de eerste resultaten i.v.m. middelengebruik gepubliceerd. Zie hier. Recent werden ook de resultaten rond eetgedrag en beweeggedrag gepubliceerd.

Uit deze resultaten blijkt dat 34.3 % van de Vlaamse bevolking overgewicht heeft en 16.4% obesitas. Daarnaast blijkt dat 48.4% van de Vlaamse bevolking dagelijks fruit eet en 67.6% eet dagelijks groenten. Uit de resultaten blijkt verder dat 15.1% dagelijks gesuikerde frisdrank drinken 26.9% dagelijks zoete of zoute snacks eet. Iets minder dan 7 op de 10 personen (67,5%) geeft echter aan de intentie te hebben om in de volgende 12 maanden gezonder te eten.

Een volledig overzicht van de resultaten voor eetgedrag vind je hier. De resultaten voor beweging en sedentair gedrag zijn hier te vinden.

Maart 2023

Nieuws

Problematische online activiteiten (reportage Pano)

Problematische online activiteiten (reportage Pano)

mrt 2020 – Hoewel we zicht willen krijgen op mogelijk problematische online activiteiten, dient toeleiding tot deze netwerken ten allen tijde voorkomen te worden. 

Eetstoornissen en diabetes

Eetstoornissen en diabetes

feb 2022 – Naast insulinerestrictie komen ook eetbuien vaker voor bij personen met diabetes, door hun gevoeligheid voor hypoglycemie.

Hoe ga je om met eetproblemen bij kinderen met autisme?

Hoe ga je om met eetproblemen bij kinderen met autisme?

mrt 2018 – Vanuit het perspectief van het kind is het een logische reactie om niet te eten wanneer het prikkelniveau te hoog is.