Gespreksgids en webinar sociale media voor de eerstelijnswerker

Sociale media platformen zoals Instagram en TikTok worden vaak gekenmerkt door ideaalbeelden. Zo creëren ze het idee dat het ideale uiterlijk en lichaam binnen handbereik ligt. Het is dan ook niet zo gek dat blootstelling aan zulke ideaalbeelden op sociale media een negatief effect kan hebben op jongeren hun lichaamsbeeld, en zelfs eventuele eetproblemen. Als eerstelijnshulpverlener kan het daarom aangewezen zijn om sociale media mee te nemen in je hulpverlening om zo een vollediger beeld te krijgen van de verschillende risicofactoren in de ontwikkeling van eetproblemen. En daarom ontwikkelde Eetexpert enkele materialen speciaal voor eerstelijnshulpverleners:

  • Webinar Sociale media en Lichaamsbeeld: In deze webinar kom je meer te weten over de effecten van sociale media op het lichaamsbeeld van jongeren en hoe je dit als eerstelijnshulpverlener kan integreren in je praktijk. 
  • Gespreksgids Sociale Media en Lichaamsbeeld: De gespreksgids omvat concrete vragen die je als hulpverlener kan stellen rond sociale media om zo een beter inzicht te krijgen in het sociale mediagebruik van de jongere. Ook lijsten we hier verschillende materialen en oefeningen op die je kan toesteken. 
  • Tips voor Jongeren voor een Gezond Sociaal Mediagebruik: In dit boekje lijsten we allerlei tips op die jongeren zelf kunnen aanwenden om te groeien naar een gezond sociaal mediagebruik. Dit boekje kan je dus makkelijk meegeven aan jongeren zodat ze ook zelf aan de slag kunnen gaan.

Folder – sociale media tips voor jongeren

Tips voor een gezond sociaal mediagebruik.

Folder

– 3.3 MB

Stappenplan sociale media -eerstelijnszorgverleners

Gespreksgids sociale media – eerstelijnszorgverleners

Stappenplan

– 1.8 MB

Op eigen tempo – Webinar – Workshop sociale media en lichaamsbeeld voor zorgverleners in de eerste lijn

 

Datum laatste aanpassing: 8 februari 2024

Nieuws

Stappenplan eetstoornissen voor pediatrieteams

Stappenplan eetstoornissen voor pediatrieteams

dec 2023 – Ontdek ons nieuwe stappenplan voor pediatrieteams!

Stappenplan eetstoornissen voor crisiswerkers

Stappenplan eetstoornissen voor crisiswerkers

okt 2023 – Ontdek ons nieuwe stappenplan voor crisiswerkers!

Nieuw zorgtraject eetstoornissen

Nieuw zorgtraject eetstoornissen

nov 2023 – Op 1 februari 2024 start een nieuw zorgtraject met zorgaanbod in de thuisomgeving van jongeren en jongvolwassenen met eetstoornissen.

Sociale media en lichaamsbeeld

Sociale media en lichaamsbeeld

okt 2023 – Wat is nu de precieze invloed van sociale media op jongeren hun lichaamsbeeld? En vooral: Hoe kunnen we jongeren daar als ouder, hulpverlener, of school zijnde in ondersteunen?