Basisopleiding eetstoornissen voor psychiaters

Steeds vaker worden psychiaters in hun praktijk geconfronteerd met patiënten/cliënten met (een vermoeden van) een eetstoornis.  Om (kinder)psychiaters te ondersteunen in het werken met deze specifieke doelgroep werkte Eetexpert een gericht vormingspakket uit. Het betreft een vorming die perfect aansluit zowel op (kinder)psychiaters die hun kennis en vaardigheden betreffende deze problematiek willen vergroten als op degenen die zich wil specialiseren in deze specifieke problematiek.

Het vormingstraject is op maat gemaakt voor (kinder)psychiaters en bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Online e-learning op eigen tempo: Deze e-learning bestaat uit vijf modules en behandelt diverse aspecten, variërend van vroegdetectie en motivationeel werken tot de zorgorganisatie, behandeling en zorgopvolging bij eetstoornissen. Daarnaast biedt de e-learning naadloos toegang tot verdiepend materiaal uitgewerkt door Eetexpert (ongeveer vier uur).
  2. Live praktijkvoormiddag: Tijdens deze praktijkdag ga je aan de hand van concrete casussen dieper in op de aanpak binnen je eigen praktijk. Je krijgt handvatten voor de aanpak van eetstoornissen, waarbij de nadruk ligt op multidisciplinair samenwerken, samenwerking met de context, het gericht doorverwijzen en het intensifiëren van zorg. De praktijkdag gaat door op vrijdagvoormiddag 7 februari 2025 van 9.30 tot 12.30 te Kessel-Lo (Jeugdherberg, Blauwput). Spreker: dr. Pieter Cuypers, kinder- en jongerenpsychiater verbonden aan het MAST Eetstoornissen van Ligant (Limburg).

Voor zowel de elearning als voor de praktijkdag wordt accreditatie aangevraagd (werkgroep Ethiek en economie). Meer info en inschrijving, zie link hieronder.

Basisopleiding eetstoornissen voor psychiaters

Verder is er op dit moment ook een Supervisiegroep voor psychiaters o.l.v. dr. Pieter Cuypers en dr. Lies Depestele; de eerstvolgende bijeenkomst is op 22/11/2024. Voor meer info en inschrijving, zie link hieronder.

Supervisiegroep Psychiaters

OKT 2024

Nieuws

Nieuw WHO-rapport rond obesitas: duiding

Nieuw WHO-rapport rond obesitas: duiding

jun 2022 – Het is aan te raden om met regelmaat na te gaan of de schattingen gegenereerd door het model wel overeenkomen met de werkelijk geobserveerde prevalenties.

Obesitas als ziekte

Obesitas als ziekte

dec 2021 – Hoewel er uitgesproken voor- en tegenstanders zijn voor het al dan niet erkennen van obesitas als ziekte, is er ook een duidelijke gemeenschappelijke noemer.

Online en mobiele zelfhulpprogramma's bij eetproblemen en eetstoornissen

Online en mobiele zelfhulpprogramma’s bij eetproblemen en eetstoornissen

aug 2023 – Wil je zelf aan de slag met een zelfhulpprogramma voor jouw cliënt? Lees dan zeker deze aandachtspunten.

Eetstoornissen in de (top)sport - begeleiding door de diëtist

Eetstoornissen in de (top)sport – begeleiding door de diëtist

mei 2021 – Er zijn verschillende risicofactoren die ervoor zorgen dat iemand een eetstoornis ontwikkelt binnen de sport.