Inhoud

Het begeleiden van kinderen en jongeren met obesitas is geen gemakkelijke taak voor huisartsen en praktijkverpleegkundigen. Is er een vraag vanuit het kind of de jongere? Vanuit de ouders? Hoe introduceer ik het thema als er geen expliciete hulpvraag is? Welke rol spelen de ouders? En hoe laat ik kinderen en jongeren met obesitas zoveel mogelijk zelf de regie in handen nemen?

Het nieuwe zorgtraject obesitas biedt handvaten om in een gestructureerd behandeltraject het kind of de jongere te begeleiden. Dat vraagt om een geïntegreerde samenwerking en zorgcoördinatie, zodat alle hulpverleners van een huisartsenpraktijk dezelfde doelen voor ogen hebben. Praktijkverpleegkundigen spelen een cruciale rol om de continuïteit van deze zorgen te garanderen.

De online sessie op 13 februari 2025 gaf de deelnemers inspiratie om deze problematiek op een deskundige wijze aan te pakken.

An Vandeputte, directeur van het Vlaams Kenniscentrum Eetexpert, geeft uitleg bij de pas ontwikkelde flowchart voor huisartsen hierrond. Zij geeft daarnaast ook een overzicht van de hulpmiddelen voor huisartsen en praktijkverpleegkundigen bij hun begeleiding. Prof. dr. Inge Gies van UZ Brussel legt aan de hand van casuïstiek het EOSS-p classificatiesysteem uit, een instrument voor een eerste screening van risicofactoren en om de ernst van de obesitas in te schatten. 

Sprekers

  • An Vandeputte, directeur Vlaams Kenniscentrum Eetexpert
  • Prof. dr. Inge Gies, professor in de endocrinologie & diabetologie, UZ Brussel

Moderator

  • Dr. Charlotte Goemaere, huisarts bij multidisciplinair wijkgezondheidscentrum Plek

Deze webinar werd georganiseerd in samenwerking met de firma Novo Nordisk.

Doelgroep

Huisartsen die in aanraking komen met overgewicht en obesitas in de huisartsenpraktijk. 

Meteen bekijken

Accreditatie voor artsen werd aangevraagd.

Prijs

Gratis

Duur

1u