Psychologische behandeling voor eetstoornissen: welke zijn evidence-based?

Een recente meta-review heeft aangetoond dat er op vandaag twee psychotherapieën zijn met wetenschappelijke evidentie voor de behandeling van eetstoornissen:  Family-Based Treatment (FBT) voor jongeren met Anorexia Nervosa (AN) of Boulimia Nervosa (BN) en Cognitieve Gedragstherapie voor Eetstoornissen (CBT-E) aanbevolen bij volwassenen met BN (Monteleone et al., 2022). Deze twee psychotherapieën behoren beide tot de oudste en daarmee ook tot de meest onderzochte psychotherapieën voor eetstoornissen.

Ook andere indicaties voor CBT-E (bv. AN) en psychotherapeutische behandelingen (bv. interpersoonlijke psychotherapie (IPT) en/of vormen (bv. groep sessies of via zelfhulp)) zijn veelbelovend maar de evidentie op vandaag is nog te gering om deze aan te bevelen als ‘evidence-based’. Toch moeten we oog hebben voor een gepersonaliseerde en flexibele benadering bij de begeleiding van personen met een eetstoornis, rekening houdend met recente inzichten in de problematiek van de eetstoornissen (Byrne & Fursland, 2024) en de vaardigheden van de psychotherapeut (Richard-Kassar et al., 2003).

Op deze pagina bespreken we de gespecialiseerde opleidingen die aansluiten bij de bevindingen van deze meta-review. Bij de selectie hebben we gekeken naar de expertise en recente publicaties van het team dat de opleidingen organiseert, en naar langdurige opleidingen (meerdaagse opleidingen of meerdere modules). De opleidingen zijn in het Nederlands of Engels, en kunnen online gevolgd worden of via e-learning/zelfstudie.

We geven een korte samenvatting van de opleidingen met een link naar de websites waar jullie meer concrete gegevens kunnen vinden.

Lees meer

NOV 2024

Nieuws

Nieuw WHO-rapport rond obesitas: duiding

Nieuw WHO-rapport rond obesitas: duiding

jun 2022 – Het is aan te raden om met regelmaat na te gaan of de schattingen gegenereerd door het model wel overeenkomen met de werkelijk geobserveerde prevalenties.

Obesitas als ziekte

Obesitas als ziekte

dec 2021 – Hoewel er uitgesproken voor- en tegenstanders zijn voor het al dan niet erkennen van obesitas als ziekte, is er ook een duidelijke gemeenschappelijke noemer.

Online en mobiele zelfhulpprogramma's bij eetproblemen en eetstoornissen

Online en mobiele zelfhulpprogramma’s bij eetproblemen en eetstoornissen

aug 2023 – Wil je zelf aan de slag met een zelfhulpprogramma voor jouw cliënt? Lees dan zeker deze aandachtspunten.

Eetstoornissen in de (top)sport - begeleiding door de diëtist

Eetstoornissen in de (top)sport – begeleiding door de diëtist

mei 2021 – Er zijn verschillende risicofactoren die ervoor zorgen dat iemand een eetstoornis ontwikkelt binnen de sport.