Bij Eetexpert kan je vorming volgen rond behandeling en preventie van eetstoornissen en gewichtsproblemen. Zowel beginnende als meer ervaren zorgverleners kunnen bij ons terecht. Ook voor preventiewerkers, schoolteams en helpdeskmedewerkers hebben we een aanbod.
In de vormingskalender vind je al onze vormingsevents per datum (zowel op locatie als online). We organiseren regelmatig vormingen op verschillende locaties in Vlaanderen. Bij inschrijving kan je meestal kiezen tussen twee opties: ofwel volg je de vorming op locatie, ofwel volg je de vorming achteraf online via een opname. Bij bepaalde vormingen voorzien we ook een livestream (bv. de kennisdag). Wanneer praktische oefeningen een noodzakelijk onderdeel zijn van de vorming, zal de vorming enkel op locatie doorgaan en niet opgenomen worden. In dat geval is er dus geen keuze mogelijk bij je inschrijving.
Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten vormingen die we organiseren.
Jaarlijkse studiedag die zich richt op iedereen die interesse heeft in het thema eet- en gewichtsproblemen.
De kennisdag van Eetexpert is een jaarlijkse studiedag die iedereen verbindt uit het netwerk rond eet- en gewichtsproblemen. Telkens staat een actueel thema centraal. Op deze studiedag komen experten en ervaringsdeskundigen aan het woord. De kennisdag gaat meestal door in Leuven, in de eerste of tweede week van september. Je kan op locatie volgen, via een online livestream of de opname achteraf bekijken. Thema’s die de voorbije jaren aan bod kwamen zijn:
De basisopleiding biedt basiskennis van de diagnostiek en behandeling bij eetstoornissen of gewichtsproblemen, afgestemd op zorgverleners met een basisdiploma in de zorg. Voorkennis en praktijkervaring is niet vereist.
De basisopleidingen zijn er voor zorgverleners die zich willen bijscholen rond begeleiding en opvolging van kinderen, jongeren en/of volwassenen met eetproblemen, eetstoornissen en gewichtsproblemen (overgewicht en obesitas). Deze vorming is afgestemd op zorgverleners met een basisdiploma in de zorg, zoals diëtisten, klinisch psychologen, klinisch orthopedagogen, psychiaters, kinesitherapeuten, bewegingsdeskundigen en (kinder)artsen. Maar voorkennis en praktijkervaring is niet vereist. Meestal organiseren we aparte basisopleidingen voor specifieke zorgberoepen zodat de theorie aansluit bij de praktijk.
Een workshop gaat dieper in op diagnostiek en behandeling bij eetstoornissen of gewichtsproblemen, afgestemd op zorgverleners met een basisdiploma in de zorg. Om een workshop te volgen is een zekere voorkennis en praktijkervaring aangeraden.
Om een workshop te volgen is een zekere voorkennis en praktijkervaring aangeraden. Want onze workshops zijn bedoeld voor zorgverleners die werken met kinderen, jongeren en/of volwassenen met eetproblemen, eetstoornissen of gewichtsproblemen (overgewicht en obesitas). Bovendien zoomt een workshop in op een specifiek thema of een bepaalde doelgroep om de link met je praktijkervaring te leggen. Voorbeelden van workshops die eerder doorgegaan zijn:
Een masterclass biedt een verdiepend theoretisch kader rond een specifiek thema, met aandacht voor knelpunten in de praktijk en casusbespreking. Een masterclass is voor gespecialiseerde zorgverleners die ruime ervaring hebben.
Een masterclass is bedoeld voor gespecialiseerde zorgverleners die ruime ervaring hebben in het werken met kinderen, jongeren en/of volwassenen met eet- en gewichtsproblemen. Net zoals een workshop vertrekt een masterclass vanuit een specifiek thema. Maar daarbij kunnen deelnemers casusmateriaal meebrengen waarrond interactief gewerkt wordt. Op die manier gaan we dieper in op het thema en bespreken praktische knelpunten en uitdagingen waarmee we te maken krijgen in ons werk. Thema’s die al aan bod kwamen in een masterclass:
Omdat we flexibiliteit voorop stellen kan je bij Eetexpert steeds online e-learnings en webinars op eigen tempo volgen. Hiervoor kan je op elk moment inschrijven en doorlopen wanner dit voor jou past.
Online vorming op eigen tempo bekijken.
Heb je een specifieke vorming gemist? Geen probleem. Meestal voorzien we webinars van voorgaande vormingen waarvoor je achteraf kan inschrijven. Webinars zijn online vormingen in de vorm van een video. Na inschrijving kan je de webinar op eigen tempo bekijken. De duur van een webinar varieert tussen kort (+- 1u), gemiddeld (+-4u) en lange (+-6u). Heel wat webinars staan open voor alle zorgverleners. Daarnaast zijn sommige webinars enkel toegankelijk voor specifieke zorgberoepen of is er een zekere voorkennis nodig.
Ons aanbod webinars op eigen tempo
Doorloop op eigen tempo interactieve modules.
Onze vier e-learnings zijn interactieve en praktische vormingen. Hierbij doorloop je verschillende modules waarbij tekst, filmpjes, meerkeuzevragen en reflectievragen elkaar afwisselen. De e-learnings zijn er voor zorgverleners om de basiskennis rond eetstoornissen en gewichtsproblemen uit te breiden. Voorkennis is dus niet nodig. Hoeveel tijdje nodig hebt om een e-learning te doorlopen varieert per e-learning en is afhankelijk van je persoonlijke tempo.
Casusbespreking op regelmatige basis in groep.
Tenslotte is een supervisiegroep de ideale plek om regelmatig ervaringen uit te wisselen met collega’s en te leren via casusbespreking. Deelname aan een supervisiegroep is voorbehouden voor erkende Vlaamse zorgverleners. De bijeenkomsten gaan door in je eigen provincie (of online), in gesloten groep onder leiding van een inhoudelijk expert, die ook theoretische toelichting kan geven.
Heb je een probleem, casus of specifieke vraag? In overleg met jou stellen we een geschikte vorming samen.
Op onderstaande pagina brengen we vormingen van externen samen in een handig overzicht.