Workshop geweldloos verzet bij eetstoornissen

Een eetstoornis roept vaak gevoelens van machteloosheid op bij de omgeving. Zowel hulpverleners als naasten kunnen in extreme reacties terechtkomen: een confronterende, overnemende aanpak tegen de eetstoornis of juist een heel toegeeflijke, meegaande houding waarbij aan alle eisen en grillen van de eetstoornis wordt toegegeven. In beide gevallen zal de jongere steeds extremer eetgestoord gedrag gaan stellen om de machtspositie van de eetstoornis te versterken, wat leidt tot steeds verdere escalatie. 

De principes van geweldloos verzet bieden ouders en zorgverleners houvast om zich minder hulpeloos te voelen in dergelijke uitdagende situaties. Ontwikkeld door Haim Omer, richt deze benadering zich specifiek op een verandering in houding en gedrag bij naasten en hulpverleners waarbij de focus ligt op het eenzijdig doorbreken van negatieve interactiepatronen. 

Deze workshop biedt de kans om als hulpverlener inzichten en vaardigheden te verwerven in het toepassen van geweldloos verzet bij eetstoornissen. Tijdens de workshop zal de theorie toegelicht worden en zullen oefeningen en rollenspellen plaatsvinden om de principes concreet toe te passen op de eigen praktijk. 

Deze vorming gaat enkel op locatie door en wordt niet opgenomen.

Spreker

Eline Smessaert is klinisch psycholoog en systeemtherapeut. Zij is relatie- en gezinstherapeut bij Context UPC Leuven en is voorzitter van de Belgische Vereniging voor Geweldloos Verzet (BIGV). Zij was werkzaam in verschillende residentiële settings voor eetstoornissen en werkt vooral met ouders, gezinnen en groepen.   

Doelgroep

Deze workshop richt zich tot hulpverleners (met erkend basisdiploma in de zorg) die werken met jongeren en jongvolwassenen met een eetstoornis.  

Inschrijven

Schrijf je hieronder in. De ontvangst van je inschrijvingsbevestiging geldt als inschrijving en is jouw akkoord om tijdig te betalen op rekeningnummer BE20 7340 1588 3656 van Eetexpert, met vermelding van datum vorming, het factuurnummer (factuur in bijlage van bevestigingsmail ‘nieuwe inschrijving vorming’) en je naam.

Inschrijven kan tot en met zondag 2 juni 2024.
Kosteloos annuleren kan tot en met 2 juni, hierna wordt het volledige bedrag in rekening gebracht.

Wens je een factuur op naam van je bedrijf of werkgever? Vul dan zeker deze facturatiegegevens in via de optie ‘gegevens aanpassen’. Zo krijg je meteen een correcte factuur.

Datum

ma 10 juni – 13u – 16u30

Tijd

13u – 16u30

Locatie

Leuven

Prijs

€ 50