Voor de media

Wil jij als mediamaker, journalist of influencer graag een project doen rond eetproblemen en eetstoornissen, of over overgewicht en obesitas? Dat gaat mogelijk gepaard met vragen rond hoe je deze problematieken op een informatieve maar tegelijkertijd ook respectvolle manier in beeld brengt. We helpen je graag op weg!

Toolbox voor mediamakers

In de toolbox voor mediamakers vind je handvatten en tips in de vorm van checklists. Hier ligt de focus zowel op beelden als op inhoud en titelkeuze. Daarnaast vind je er achtergrondinformatie rond eetproblemen, eetstoornissen en gewichtsproblemen. Laat je bovendien inspireren door good practices van collega’s en getuigenissen van ervaringsdeskundigen. 

Toolbox voor mediamakers

Deze toolbox ondersteunt je maatgericht bij kwaliteitsvol mediawerk.

Toolbox

Persoonlijk advies 

Ook voor persoonlijke ondersteuning en advies kan je bij ons terecht.  

Neem contact op 

Cijfers 

Op zoek naar cijfers? Onze cijferpagina geeft een overzicht van recente cijfers uit Vlaanderen, België en internationaal voor eetstoornissen en gewichtsproblemen. 

Datum laatste aanpassing: 11 september 2023

Materialen

Materialen waarmee je aan de slag kunt over thema eetstoornissen en eetproblemen.

Infofiche praten over eten en gewicht – media

7 tips voor ethische communicatie over gewicht, eetgedrag en uiterlijk in de media.

Infofiche

– 1.1 MB

Infofiche checklist beeldselectie – media

Op deze fiche vind je een checklist om doordacht aan het werk te gaan rond beeldselectie.

Infofiche

– 81 KB

Infofiche checklist inhoudelijke focus eetgedrag en gewicht – media

Op deze fiche vind je een checklist om inhoudelijk doordacht aan het werk te gaan rond eetgedrag en gewicht.

Infofiche

– 106 KB

Infofiche checklist inhoudelijke focus eetstoornis – media

Op deze fiche vind je een checklist om inhoudelijk doordacht aan het werk te gaan rond eetstoornissen.

Infofiche

– 102 KB

Infofiche checklist titelkeuze – media

Op deze fiche vind je een checklist om doordacht aan het werk te gaan rond titelkeuze.

Infofiche

– 82 KB

Toolbox voor mediamakers

Deze toolbox ondersteunt je maatgericht bij kwaliteitsvol mediawerk.

Toolbox

Vraag en antwoord

Ik wil een reportage maken rond personen met eetstoornissen en gewichtsproblemen. Hoe kan ik vermijden dat ik stigmatiserende boodschappen geef? arrow

In dergelijke reportages zijn er heel wat aandachtspunten, zowel in de omgang met de personen in je reportage, als de mogelijke impact op je publiek.  We brachten alles samen in onze Toolbox voor mediamakers. Je vindt er allerlei handvatten rond inhoud, taalgebruik, beeldmateriaal…

En er is een specifieke pagina rond niet-stigmatiserend communiceren.

Snel wat handvatten nodig? Check al even deze infofiche Praten over eten en gewicht – media.

Welke informatie deel ik best niet in mijn werk over eetstoornissen?  arrow

Er wordt algemeen aanbevolen om zo weinig mogelijk eetstoornisgedragingen te beschrijven en zeker zoveel mogelijk details achterwege te laten. Geef dus bijvoorbeeld geen enkel informatie over hoe men braken kan opwekken, hoe men het eetpatroon verstoppen, een sterke gewichtsdaling kan verhullen, enz. 

Meer informatie vind je onder de rubriek Content van de toolbox.

Waarom is het belangrijk om op te letten dat je niet stigmatiseert in je communicatie? arrow

Stigma’s zijn vaak niet alleen niet correct maar onderzoek toont aan dat ze ook leiden naar gezondheidsnadelen. Een te eenzijdig beeld van eetstoornissen kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een eerstoornis niet op tijd herkend wordt waardoor er niet tijdig hulp wordt ingeschakeld. Onderzoek bij mensen met obesitas toont bovendien aan dat stigma ervoor zorgt dat ze minder beroep zullen doen op de gezondheidszorg of doktersbezoeken uitstellen of vermijden. Daarnaast zijn er relaties tussen stigma, psychische klachten, verstoord eetgedrag en minder bewegen. Stigma is één van de factoren die een gezonde leefstijl en een gezond leven voor deze mensen bemoeilijken. We kunnen helpen door stigma en stigmatisering zoveel mogelijk tegen te gaan.  Meer weten over niet-stigmatiserend communiceren? Je vindt het in deze rubriek op onze toolbox.

Waarom focussen op gezonde leefstijl en ontspannen omgaan met eten? arrow

Bij preventie en behandeling van eetstoornissen en gewichtsproblemen ligt de focus op een gezonde leefstijl en ontspannen omgaan met eten. We vatten ontspannen omgaan met eten samen met de term ‘eetcompetentie’.  

  • Genoeg
  • Geregeld
  • Genieten
  • Gevarieerd

Dus waarom de nadruk op eetcompetenties en een gezonde leefstijl? Wat is er mis met een focus op afvallen? Het risico bestaat dat mensen met overgewicht een negatief lichaamsbeeld ontwikkelen. En ongezonde methodes gebruiken om hun gewicht te verminderen. Dit kan het risico op verstoord eetgedrag verhogen (bv. eetbuien). 
 
Bijvoorbeeld, iemand start de dag vol motivatie om minder (of niet) te eten. Zin in eten en honger bouwt op doorheen de dag. Na een drukke werkdag komt deze persoon uitgehongerd thuis. Drukte en stress zorgen voor minder zelfcontrole later op de dag, dit is volledig normaal. Alle remmen gaan los, al het eten moet op. Daarna volgen negatieve gevoelens, alsof deze persoon sterker had moeten zijn. Maar uiteraard heeft het lichaam voedsel en zelfzorg nodig om goed te kunnen functioneren. Een gezonde leefstijl en ontspannen omgaan met eten vormt de basis voor een goede gezondheid. 
Bovendien tonen studies aan dat streng lijngedrag (voedingsmiddelen van het menu schrappen, weinig eten, maaltijden overslaan) niet effectief is op lange termijn. Wie snel afvalt, komt ook snel terug bij. Inderdaad, het jojo-effect bestaat. Velen wegen uiteindelijk méér dan voor de afvalpoging. Zo blijft de vicieuze cirkel draaien. 


Gewicht is minder controleerbaar dan we willen geloven. Maar een gezonde leefstijl en ontspannen omgaan met eten is een vaardigheid die mensen kunnen aanleren. Daarom kiezen we voor een aanpak die op lange termijn zorgt voor een goede gezondheid, op mentaal en lichamelijk vlak. Deze aanpak kan ook, in een rustig tempo, enkele kilo’s verschil geven op de weegschaal. Maar ook zonder gewichtsverlies kunnen de meeste mensen zo een betere gezondheid bereiken.  
 
Meer info  
Risico’s van lijnen  
Infofiche Gezonde leefstijl ALLES – overzicht 
Infofiche Gezonde leefstijl ALLES – Afwisselend eten 

Is preventief informatie geven over eetstoornissen effectief om ze te voorkomen? arrow

Interventies die enkel focussen op de gevaren van eetstoornissen hebben geen preventief effect. Bovendien zijn er heel wat bezorgdheden rond deze aanpak: informeren over de kenmerken van eetstoornissen kan kwetsbare jongeren ‘op ideeën brengen’ en het kan verstoord gedrag normaliseren. Ook is de adolescentie een periode waarin aandacht zoeken een normaal ontwikkelingsthema is. Dit maakt het heel belangrijk om niet enkel probleemgedrag onder de aandacht te brengen, maar vooral te focussen op gezonde groeithema’s. Hoewel er tot heden weinig rechtstreeks bewijs is dat informatie geven over de risico’s van eetstoornissen schadelijke effecten heeft, moet er toch heel voorzichtig omgesprongen worden met het informeren van jongeren rond gevaarlijke methoden om gewicht te verliezen. Onderzoek toont ook dat preventieprogramma’s die psycho-educatie rond eetstoornissen bevatten, minder effectief zijn.

Wat dan wel?
Zet in op een gezonde leefstijl.

Is preventief informatie geven over de gevaren van overgewicht effectief om gewichtsproblemen te voorkomen? arrow

Interventies die enkel focussen op de risico’s van overgewicht kunnen schadelijke effecten hebben.  Ze zijn stigmatiserend, kunnen lichaamsontevredenheid uitlokken, en kunnen aanzetten tot ongezonde gewichtscontrolestrategieën. Te eenzijdige focus op gewicht is bij de preventie (en aanpak) van overgewicht en obesitas te vermijden. Het bevorderen van een gezonde leefstijl, met inbegrip van gezond en evenwichtig eten, plezierige fysieke activiteiten op maat en een gezond lichaamsbeeld zijn te verkiezen uitgangspunten. Gezond eetgedrag is veel ruimer dan de ‘juiste’ voedingsmiddelen eten, het gaat over een regelmatig eetpatroon waarbij gevarieerd wordt gegeten binnen verhoudingen die in lijn zijn met de voedingsaanbevelingen (bv. van de voedingsdriehoek). Hierbij bestaat een ontspannen houding tegenover eten en bewegen (zie eetcompetentie).  Het halen van de doelstellingen op vlak van gewicht aan de hand van ongezonde methoden moet ten zeerste worden ontmoedigd (bv. maaltijden overslaan, restrictieve diëten op vlak van calorieën of het weglaten van bepaalde voedingsgroepen, extreem bewegen…). (zie pagina de risico’s van lijnen). 

Hoe communiceer je dan wel best rond eten en gewicht?
Je vindt info en handvatten op de infopagina rond Stigmatisering en communicatie