Good practices

Hoe scheef zit ons beeld over eetstoornissen? (faqda)

Voor Wereld Eetstoornis Actiedag maakte faqda een reportage over eetstoornissen waarin men stilstond bij het typische maar vaak schadelijke beeld dat veel mensen hebben over een eetstoornis. Hierbij werd aandacht besteed aan diversiteit en stond de beleving van de verschillende getuigen stond centraal. Daarnaast legde men de nadruk op thema’s die bij eetstoornissen onderliggend kunnen zijn in plaats van op symptoomgedrag.

Psycholoog An Vandeputte: “Voor het herstel van een eetstoornis moet je tijd voorzien, maar 70% herstelt.”(De Wereld van Sofie) (Winnaar van de Paarse Pluim Persprijs, 2022)

Een aflevering van het programma De Wereld van Sofie werd volledig gewijd aan het thema eetstoornissen. Verschillende getuigenissen van o.a. ouders en ervaringsdeskundigen kwamen aan bod. Ook An Vandeputte, directeur van het kenniscentrum Eetexpert mocht een woordje uitleg komen geven. Het thema werd uitgebreid gebracht waarbij essentiële informatie vermeld werd zonder dat er triggerende boodschappen werden gegeven. Bovendien werd er gefocust op herstel en werden er tips gegeven voor ouders over hoe ze hun kind met een eetstoornis kunnen ondersteunen.

Bernadette overwon een eetbuistoornis (Stephanie Louwagie) (Winnaar Paarse Pluim Persprijs, 2022)

In Leef het gezondheidsmagazine van de CM verscheen een interview met Bernadette Rubbrecht waarin zij beschrijft hoe ze leefde met een eetbuistoornis en hoe zij deze overwon. Het is een krachtig interview waarin wordt stilgestaan bij de stappen die Bernadette zette in haar herstel. De getuigenis zorgt ervoor dat mensen wat meer zicht hebben op wat een eetbuistoornis precies is en is ongetwijfeld inspirerend voor heel wat lotgenoten.

“Corona bezorgde me een eetstoornis” (Marijke Clabots en Flair België)

Marijke Clabots schreef voor Flair België een artikel over eetstoornissen tijdens de coronacrisis. Zij interviewde drie jonge vrouwen die beschrijven hoe het is om eetstoornis te hebben en welke invloed corona daarop heeft. Het zijn drie verhalen die herkenbaar zullen zijn voor anderen die een eetstoornis hebben. Bovendien zijn het verhalen van kracht, hoop en herstel.

De Wonderjaren, getuigenis Alice (Roses Are Blue) (Winnaar Paarse Pluim Persprijs, 2022)

In de eerste aflevering van ‘De Wonderjaren’ op Eén kwam het verhaal van Alice aan bod. Niet de eetstoornis maar wel de beleving van Alice stond centraal. Een pakkende reportage zonder dat men daarvoor extremen moest laten zien. De reportage liet goed voelen hoe het is om een eetstoornis te hebben en  gaf tegelijkertijd een boodschap van hoop en herstel.  Je kan de reportage hier bekijken

Podcast: Gérard & ik (Louise Carton, DIFT Media en De Morgen)

Louise Carton werkte samen met DIFT Media en De Morgen om te vertellen over Gérard, haar eetstoornis. De podcast bestaat uit 4 afleveringen die zowel Louises persoonlijke verhaal vertellen alsook dat van enkele collega’s. De podcast brengt een genuanceed verhaal over het onstaan en de ontwikkeling van een eetstoornis en wat het is om met een eetstoornis te leven. Tegelijkertijd is het ook een verhaal van hoop waarbij de verschillende ervaringsdeskundigen getuigen over wat hun helpt in hun weg naar herstel. Je kan de podcast hier beluisteren. 

Steeds meer jongeren met eetstoornis door lockdowns | Terzake

Op 27 januari 2021 publiceerde Terzake een reportage over de invloed van de coronalockdown op de prevalentie van eetstoornissen. Men ging hiervoor o.a. filmen in het ZNA Universitaire Kinder en Jeugdpsychiatrie Antwerpen (UKJA). Verschillende getuigenissen van patiënten kwamen aan bod. Zonder focus op probleemgedrag of triggers, slaagden de reportagemakers er in om de moeilijkheden van jongeren met een eetstoornis in de coronalockdown weer te geven. Je kan de reportage hier bekijken. Wij danken alvast de mensen van Terzake voor de fijne samenwerking en hun bereidheid om zich stevig in te werken in het thema en de toolbox.

“Overgewicht bij kinderen, hoe pak je dat aan? Wij zeggen nooit: we gaan op dieet” (DS Audio)

Naar aanleiding van het artikel van Eva Berghmans in De Standaard werd er een podcast over hetzelfde thema gemaakt. Binnen de podcast wordt stilgestaan bij het belang van op een respectvolle manier te communiceren over gewicht en gewichtsverlies, zowel in de behandeling van gewichtsproblemen als in de media. Je kan de podcast beluisteren via deze link of via de ‘podcasts’-app op je smartphone. 

#LikeMe. Reeks 2- Aflevering 8: #Thehardgoodbye (Fabric Magic)

In het tweede seizoen van #LikeMe werden er verschillende nieuwe personages geïntroduceerd. Eén is Maria, een meisje met overgewicht. Maria is een vrolijk, sympathiek en zelfzeker personage dat mooi gekleed gaat. Ze voldoet daarmee niet aan de vele vooroordelen die vaak gebruikt worden om mensen met overgewicht voor te stellen (Herbozo, Tantlee-dunn, Gokee-Larose & Thompson, 2004; Greenberg, Eastin, Hofschire, Lachlan, Brownell, 2003).  

In aflevering 8 komt via Maria het onderwerp “gewichtsstigmatisering” aan bod. Maria krijgt argwanende reacties als ze zich kandidaat wil stellen voor het cheerleaderteam. Ze krijgt uiteindelijk wel een kans en laat het daarbij niet na om te schitteren met haar danstalent. Het fijne aan de aflevering is dat men niet blijft stilstaan bij uiterlijk en lichaamsvormen, maar de focus verlegt op het belang van de krachten en talenten van iemand.  

Reset: Het verhaal van Yme (Sofie Meelberghs, Lionheart Productions)

Regisseuse Sofie Meelberghs van Lionheart Productions maakte voor de documentairereeks RESET een documentaire over Yme, een jonge vrouw die herstelt van een eetstoornis. 

Sofie en haar ploeg maakten een documentaire die recht doet aan het persoonlijke verhaal van Yme. Het is een mooi voorbeeld van hoe men met beelden toch de diepere lagen van een eetstoornis kan vertellen zonder daarbij te focussen op probleemgedrag, lichaam en gewicht. De documentaire was het resultaat van een voortdurende wisselwerking tussen Yme, Sofie en de rest van de ploeg.  Proficiat aan Sofie, haar ploeg en Yme voor de mooie documentaire!  

Kinderen en calorieën, een gewichtig vraagstuk: ‘Een kind zet je niet op dieet’ (Eva Berghmans, De Standaard)

Journaliste Eva Berghmans van De Standaard vroeg zich af hoe je kinderen met overgewicht behandelt zonder dat zij achterblijven met kwetsuren in hun zelf- en lichaamsbeeld. In haar artikel komen Louise, een meisje van 10 jaar, en Annelies, de behandelende diëtiste, aan het woord. In haar artikel concretiseert Eva hoe men de behandeling van overgewicht bij kinderen kan richten op gezondheid in plaats van op gewichtsverlies. In lijn met deze visie koos ze er ook voor om in haar artikel haar woorden en inhoud zorgvuldig te selecteren om geen schade te berokkenen. Ze deed daarbij beroep op ons coachingsaanbod bij perswerk. 

Vasten voor een slanker lichaam en een beter brein: een goed idee of de zoveelste hype? (Peter Brems, VRT)

Journalist Peter Brems publiceerde op de VRT-site een artikel over periodiek vasten. In plaats van het vastendieet voor te stellen als een nieuw wonderdieet zorgt Brems voor nuancering: hij blijft bij de feiten en bestaande kennis, refereert naar wetenschappelijk studies, beschrijft de resultaten maar houdt ook rekening met de mogelijke hiaten en beperkingen van de studies en de gebruikte methode.  Leuk ook dat de lezer via linkjes in zijn artikel rechtstreeks op de wetenschappelijke artikels van de geciteerde studies uitkomt.