Wereld obesitas dag
Op 4 maart is het Wereld Obesitas Dag!
Dit jaar staat in het teken van ‘Changing systems, healthier lives’.
Onze omgeving speelt een grote rol in zowel de preventie als de zorg rond obesitas. De perfecte dag om onze tips voor zorgzame communicatie in de verf te zetten.
Hoe we praten over eten, gewicht en uiterlijk maakt echt een verschil. Met onze communicatie kunnen we verbinden, ondersteunen en versterken – of onbedoeld kwetsen.
Stigmatisering kan leiden tot een toename in verstoord eetgedrag, maar heeft ook een invloed op sociale isolatie, zelfbeeld en psychische klachten.
Daartegenover staat de kracht van een positieve omgeving; warme en zorgzame boodschappen versterken ons allemaal.
Laten we dus samen kiezen voor communicatie die echt deugd doet!
💡 Tip om vandaag al mee aan de slag te gaan: Versterk lichaamstevredenheid en focus niet op uiterlijk of gewicht. Wees een echte body buddy!
🎉 Doe mee en word een Body Buddy! Pimp je eigen communicatie met onze handige tips en help mee om een positieve omgeving te creëren. Wil je als organisatie mee co-creëren? Laat het ons weten via deze link.
📌 Check hier onze fiche om te communiceren als echte Body Buddy.
📌 Check hier onze Toolbox voor mediamakers
Samen maken we het verschil! 💪
De Belgische Vereniging voor de Studie van Obesitas (BASO) reikt op 4 maart uit naar de politiek, om de urgentie van het aanpakken van obesitas te benadrukken. Daarnaast zetten ze zich ook in op het bewust maken van de brede bevolking. Met de campagne ‘Obesitas is geen keuze. Hoe we er mee omgaan wel.’ willen ze enerzijds aanzetten om hulp te zoeken, en anderzijds obesitas destigmatiseren.
Je vindt alle info op de campagnepagina www.overobesitas.be.
Datum laatste aanpassing: 4 maart 2025
dec 2023 – Ontdek ons nieuwe stappenplan voor pediatrieteams!
okt 2023 – Ontdek ons nieuwe stappenplan voor crisiswerkers!
nov 2023 – Op 1 februari 2024 start een nieuw zorgtraject met zorgaanbod in de thuisomgeving van jongeren en jongvolwassenen met eetstoornissen.
okt 2023 – Wat is nu de precieze invloed van sociale media op jongeren hun lichaamsbeeld? En vooral: Hoe kunnen we jongeren daar als ouder, hulpverlener, of school zijnde in ondersteunen?