Toolbox eetstoornissen voor ouders
Voor alle ouders die ontdekken dat hun kind een eetstoornis heeft, maakten we bij Eetexpert een online toolbox eetstoornissen voor ouders. Een veilige haven met betrouwbare en up-to-date informatie.
Voor alle ouders die ontdekken dat hun kind een eetstoornis heeft, maakten we bij Eetexpert een online toolbox eetstoornissen voor ouders. Een veilige haven met betrouwbare en up-to-date informatie.
Een eetstoornis herkennen en erkennen kan moeilijk zijn voor ouders en voor betrokken zorgverleners zoals de huisarts. Waar begin je? Ga niet af op gewicht als signaal van een eetstoornis. Veel eetstoornissen gaan gepaard met een normaal gewicht.
Om van een eetstoornis te spreken zijn er signalen op vlak van:
Welke diagnose er uiteindelijk gesteld wordt, hangt af van de balans tussen lijngedrag, eetbuien en compensatiegedrag, die een impact heeft op het gewicht.
Raadpleeg altijd een arts of gespecialiseerde zorgverlener als je vermoedt dat je kind een eetstoornis heeft. Als ouder kan je nooit zelf een diagnose stellen.
Hieronder vind je enkele checklists terug met signalen van een eetstoornis. Deze checklists kunnen je helpen om signalen te herkennen en erover te communiceren met je kind, je partner of een zorgverlener.
Een eetstoornis is een manier om met emoties en pijnlijke gedachten om te gaan en gaat vaak over het behouden van controle. Gedachten en gedragingen rond streng diëten, afvallen en/of spieropbouw kunnen je kind een gevoel van controle te geven. Ze ervaren eten of net niet eten dan vaak als het enige waarover ze nog een gevoel van controle hebben.
Voorbeelden:
Eetgewoonten, gewicht of lichaamsvormen en hoe goed ze dit onder controle kunnen houden, bepaalt hoe je kind zich voelt over zichzelf. “Ik ben goed bezig als het cijfer op de weegschaal … laat zien, maar ik voel me slecht als er een hoger cijfer verschijnt.” Mogelijk legt je kind zichzelf strenge dieet- en leefregels op en voelt hij/zij zich gefaald wanneer hij/zij een regel niet kan volgen.
Omdat de controle over het eetgedrag en uiterlijk een gevoel van controle en veiligheid geeft kan je kind deze ‘reddingsboei’ niet zomaar loslaten. Deze controle kan echter ‘doorslaan’ naar verlies van zelfcontrole, wat dan kan leiden tot eetbuien of zelfbeschadiging. Na controleverlies zullen sommigen compenseren door misbruik van laxeermiddelen, braken, overmatig bewegen…
Het kan moeilijk zijn om je in te leven en om je voor te stellen waarom je kind zo worstelt met eten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende gedachten die mensen met een eetstoornis ervaren. Deze gedachten geven je kind een vals gevoel van veiligheid en controle. Misschien herken je deze patronen in de gedachtengang van je kind?