Beleidsnieuws 2025

Hieronder vind je de meeste recente updates rond het preventie- en zorgbeleid bij eet- en gewichtsproblemen in Vlaanderen.

Maart 2025

Onze beleidsteams werken ondertussen stevig verder aan de verdere uitbouw van goede trajecten voor kinderen en jongeren met (risico op)  eet- en gewichtsproblemen.

Preventie 

Het team Preventie en gezondheidsbevordering (Vlaamse Overheid) is dit voorjaar volop nieuwe gezondheidsdoelstellingen aan het voorbereiden.  Bevorderen van gezond gedrag en een gezonde leefstijl is een essentiële strategie in het preventief gezondheidsbeleid, o.a. ook ter preventie van obesitas en eetstoornissen. De evaluatie van de vorige gezondheidsdoelstelling “De Vlaming leeft gezonder” en de omgevingsanalyse zijn eind 2024 afgerond en vormden de basis in de recent gestarte uitwerking van de nieuwe gezondheidsdoelstelling en prioriteiten voor het nieuwe beleid. Eetexpert is mee betrokken in dit traject. 

Ondertussen wordt via afstemming verder gewerkt aan meer impact en een goede samenwerking tussen preventiepartners in de Vlaamse werkgroepen Ondersteuning Settinggericht Werken (PO OSW). Eetexpert is betrokken in de settingwerkgroepen gezin, onderwijs, zorg en welzijn, vrijetijd, en publieke ruimte. 

Vroegdetectie en vroegbegeleiding

Aanvullend bij de nieuwe conventie obesitas, en als onderdeel van het interfederaal protocolakkoord, is een werkgroep een Vlaams beleidsplan obesitas aan het voorbereiden. De beleidsinput wordt tegen eind van dit jaar voorbereid. Ook hier is Eetexpert mee betrokken als partner. 

Flankerend bij de huidige gezondheidsdoelstelling blijft de Vlaamse Overheid ook discreet inzetten om tijdig te detecteren en zo nodig toe te leiden tot vroegbegeleiding in settings waar jongeren vertoeven die at risk zijn voor eetstoornissen of voor obesitas met gezondheidsrisico’s. Dit gebeurt in samenwerking met Opgroeien en CLB, de huisartsverenigingen, en de brede eerstelijn. 

Gespecialiseerde zorg

De conventie obesitas bij kinderen en jongeren wordt -na 1 jaar opstart- dit voorjaar verder uitgerold. In Vlaanderen zijn 11 Pediatrische Multidisciplinaire Obesitas Centra (PMOC) aan het werk die advies geven aan de huis- en kinderartsen uit het eerste zorgniveau, en zelf zorgen voor gesubsidieerd gespecialiseerd multidisciplinair zorgaanbod in het tweede zorgniveau voor kinderen en jongeren van 2-18 jaar met obesitas. 

Ook de conventie eetstoornissen, waarvan het eerste deel startte op 1 februari 2024, is nu overal opgestart: Jongeren tot en met 23 jaar met een eetstoornis (anorexia nervosa, boulimia nervosa, of de eetbuistoornis) kunnen in alle provincies gratis terecht bij een gespecialiseerde eerstelijnspsycholoog/-orthopedagoog en een gespecialiseerde diëtist. Hun ambulante hulpverleners kunnen voor advies en ondersteuning terecht bij een provinciaal Multidisciplinair Ambulant Support Team (MAST) verbonden aan de netwerken geestelijke gezondheid voor kinderen en jongeren (GGKJ). Voor complexe situaties is er een deel 2 van de conventie voorbereid: Supraregionaal (over alle provincies heen) komen er 5 referentieteams eetstoornissen die naast het bestaande residentieel aanbod nu ook een gespecialiseerd deeltijd zorgaanbod kunnen voorstellen zowel voor jongeren als voor hun familie. Deze 5 referentieteams zorgen ook voor bijkomend gespecialiseerd advies en support aan ambulante hulpverleners bij complexere zorgnoden via een supraregionaal MAST team. Daarnaast komt er dit voorjaar ook deeltijdaanbod bij in alle provincies, via de 6 netwerken GGKJ. Opstart van het nieuwe supraregionale en het nieuwe provinciale deeltijdaanbod wordt via deel 2 van de conventie eetstoornissen voorzien vanaf 1/4/2025. 

Meer lezen?

 

Datum laatste aanpassing: 4 maart 2025

Nieuws

Stappenplan eetstoornissen voor pediatrieteams

Stappenplan eetstoornissen voor pediatrieteams

dec 2023 – Ontdek ons nieuwe stappenplan voor pediatrieteams!

Stappenplan eetstoornissen voor crisiswerkers

Stappenplan eetstoornissen voor crisiswerkers

okt 2023 – Ontdek ons nieuwe stappenplan voor crisiswerkers!

Nieuw zorgtraject eetstoornissen

Nieuw zorgtraject eetstoornissen

nov 2023 – Op 1 februari 2024 start een nieuw zorgtraject met zorgaanbod in de thuisomgeving van jongeren en jongvolwassenen met eetstoornissen.

Sociale media en lichaamsbeeld

Sociale media en lichaamsbeeld

okt 2023 – Wat is nu de precieze invloed van sociale media op jongeren hun lichaamsbeeld? En vooral: Hoe kunnen we jongeren daar als ouder, hulpverlener, of school zijnde in ondersteunen?