Omgaan met ‘onthullingen’
Afhankelijk van de duur en de intensiteit van het contact kan het zijn dat je een vertrouwensrelatie opbouwt met de persoon die je binnen het project volgt. Binnen deze relatie is het mogelijk dat de persoon jou ernstige zaken toevertrouwt. Denk aan een verhaal over trauma, risicogedrag (denk aan automutilatie) of zaken die wijzen op een suïciderisico.
Deze zaken vragen ten allen tijde interventies van gespecialiseerde hulpverleners. Om de inzet van gespecialiseerde hulp in dit soort van situaties te vergemakkelijken is het nodig om hierrond van aan het begin van het project duidelijke afspraken te maken: wanneer er zaken verteld worden waaruit blijkt dat de persoon een gevaar is voor zichzelf of voor anderen, ben jij genoodzaakt om de hulpverleners, het behandelteam of third party van de persoon in kwestie op de hoogte te brengen.
De gids “Eerst hulp bij psychische problemen” van het Rode Kruis biedt handige handvaten voor wat je zelf kan doen wanneer je plots geconfronteerd wordt met een onthulling. Enkele handvaten:
Trauma: Bij een verhaal over trauma is het essentieel om hertraumatisering van de betrokkene of secundaire traumatisering van de toehoorders te voorkomen. Vraag niet door naar details en rem de betrokkene ook af in het vertellen van het verhaal/details. Het is noodzakelijk dat de betrokkene over een trauma kan vertellen, maar dit gebeurt best in een zorgvuldig opgebouwd hulpverlenerscontact waarbij de hulpverlener een veilige context creëert waarin het trauma aan bod kan komen.
– Zelfverwonding: Geef aan dat het goed is dat de persoon dit tegen jou vertelt en moedig aan om dit ook met een hulpverlener te bespreken. Luister zonder te oordelen. Richt je niet te veel op de wonden, of de manier waarop ze worden veroorzaakt. Wees alert voor gedachten over zelfdoding.
– Suïciderisico: Wanneer iemand doodsgedachten of de wens om te sterven uit, reageer je rustig, en probeer je de ernst in te schatten. Wat je verder doet hangt af van hoe je de situatie inschat. De kans op een poging is groter naarmate de persoon in kwestie een duidelijk plan heeft, over de middelen beschikt en ook de intentie heeft om dit te doen (EHBP, rode Kruis). Bij een concrete dreiging, moet je, steeds in samenspraak met de persoon in kwestie, voor veiligheid zorgen:
-Laat de persoon niet alleen
-Verwijder gevaarlijke voorwerpen
-Breng een hulpverlener of third party op de hoogte en probeer het netwerk van de betrokkene te betrekken
-Contacteer 112 bij een ernstige dreiging
-Blijf steun bieden
Zorg in dit soort situaties ook goed voor jezelf. Schakel zelf hulp in indien je merkt dat de belasting voor jou te groot wordt. Soms zal het noodzakelijk zijn om het project met deze persoon “on hold” te zetten of te annuleren. Luister hierbij te allen tijde naar het advies van de hulpverleners in kwestie, ook al wil de persoon zelf graag doorgaan.