Cijfers België: Risicofactoren eetstoornissen en gewichtsproblemen

Eet- en gewichtsproblemen ontstaan niet van vandaag op morgen. Er gaat een ontwikkelingstraject aan vooraf met beïnvloedende factoren die het ontstaan van het probleem in de hand werken (risicofactoren), of er net tegen beschermen (beschermende factoren). Kennis rond risico- en beschermende factoren kan de praktijk op verschillende manieren ondersteunen in gericht maatwerk. Preventiewerkers kunnen ze als leidraad gebruiken om factoren te selecteren die voor een grote groep jongeren versterkend kunnen werken, om domeinen te selecteren die bevraagd kunnen worden in een screeningsgesprek, of om preventie op maat uit te werken bij een (groep) jongere(n) die specifieke risicofactoren verto(o)n(t)en. Een overzicht van de risico-en beschermende factoren is hier te vinden: www.draaiboeken.eetexpert.be/risicoprofiel/inleiding

Samenvattend

Voor België is er de Voedselconsumptiepeiling( VCP) die variabelen bevraagt die een indicatie kunnen zijn voor de aanwezigheid van risicofactoren in de populatie. Uit de VCP blijkt dat in 2022 32.4% van de bevolking tussen 15 en 64 jaar probeert om te vermageren en 40.1% van de mensen probeert om zijn/haar gewicht stabiel te houden. Van deze twee groepen rapporteert bovendien 24.7% ongezonde manieren van gewichtscontrole. Uit deze cijfers blijkt dat een groot deel van de Belgische bevolking bezig is met vermageren of het stabiel houden van hun gewicht. Wanneer dit op een onevenwichtige en ongezonde manier gebeurt, is dat een bijkomend risico op de ontwikkeling van eet- en gewichtsproblemen.

Houding t.o.v. lichaamsgewicht in België binnen de VCP

Naast eetstoornissen en een gestandaardiseerde meting naar lengte en gewicht wordt er voor adolescenten en volwassenen binnen de VCP ook gepeild naar 2 mogelijke risicofactoren van eetstoornissen in de bevolking: houding t.o.v. lichaamsgewicht en  methoden om te vermageren/gewicht stabiel te houden. Uit de afnames van 2014 en 2022 blijkt voor de Belgische bevolking tussen 15 en 64 jaar:

Tabel 1. Houding t.o.v. lichaamsgewicht in België binnen de VCP (Sciensano).

Houding t.o.v. lichaamsgewicht  (antwoordcategorieën) 2014 2022
“Ik probeer te vermageren”29.232.4
“Ik probeer mijn gewicht stabiel te houden”44.640.1
“Ik probeer bij te komen”3.34.2
“Ik maak me geen zorgen over mijn gewicht”22.923.4

Er waren geen significante verschillen tussen 2014 en 2022.

Tabel 2. Gewichtscontroletechnieken in Vlaanderen binnen de VCP (Sciensano).

Methoden om te vermageren/gewicht stabiel te houden  (antwoordcategorieën)2014 2022
Wijzigen van soort voedsel96.794.8
Wijzigen van maaltijdpatroon21.68.4
Meer beweging52.558.4
Gebruik afslankproducten7.54.6
Ongezonde manieren van gewichtscontrole134.624.7
Gewichtscontrole onder professionele begeleiding12.18.9
1= overslaan van maaltijden, vasten gedurende 24u of langer, roken, gebruik van laxeermiddelen, braken na maaltijd. 

In vergelijking met 2014 (35%) werden er in 2022 (25%) minder ongezonde dieetmaatregelen gebruikt om gewicht te verliezen. Dat is een positieve evolutie ongezonde dieetmaatregelen verhogen het risico op verstoord eetgedrag en op lange termijn het risico op gewichtstoename in plaats van afname. Tegelijkertijd blijkt ook dat ‘het aanpassen van het voedingspatroon’ en ‘het eten van minder calorieën’ minder werden toegepast in 2022 in vergelijking met 2014.