Nieuwe resultaten HBSC studie

Net voor de start van de zomervakantie publiceerden de onderzoekers van de HBSC studie hun nieuwe resultaten rond voeding, eet- en beweeggedrag. De HBSC studie wordt 4-jaarlijks uitgevoerd bij jongeren tussen 11 en 18 jaar. De laatste onderzoeksronde dateerde van 2018 en in 2022 werden nieuwe data verzameld.

De meest opvallende bevinding was een stijging in de prevalenties voor overgewicht en obesitas ten opzichte van 2018. Uit de data van 2022 bleek dat 21.7% van de jongeren tussen 11 en 18 jaar overgewicht of obesitas had, in 2018 was dit 13.8%. Het is moeilijk om voor deze stijging een éénduidige verklaring te formuleren. Bepaalde aspecten rond voeding werden niet bevraagd in de HBSC studie (bijvoorbeeld consumptie van zoute/zoete snacks) en ook de prevalenties van verstoord eetgedrag (eetbuien, emotie-eten, enz…) werden niet nagegaan.

We weten dus niet hoe het komt dat de prevalentie in overgewicht en obesitas bij jongeren is toegenomen. Mogelijk speelde de coronapandemie een rol, op basis van de gegevens uit de COVID-gezondheidsenquêtes bleek er ook bij volwassenen een toename in de prevalenties voor overgewicht en obesitas.

Het persbericht is hier te vinden.

Juli 2023

Nieuws

Online en mobiele zelfhulpprogramma's bij eetproblemen en eetstoornissen

Online en mobiele zelfhulpprogramma’s bij eetproblemen en eetstoornissen

aug 2023 – Wil je zelf aan de slag met een zelfhulpprogramma voor jouw cliënt? Lees dan zeker deze aandachtspunten.

Nieuwe resultaten preventiebarometer: geestelijke gezondheid

Nieuwe resultaten preventiebarometer: geestelijke gezondheid

jul 2023 – Sciensano geeft aan dat volgens deze resultaten 29,4% van de deelnemers een slechte geestelijke gezondheid rapporteert.

Publicatie resultaten Preventiebarometer.

Publicatie resultaten Preventiebarometer.

mrt 2023 – Het afgelopen jaar voerde Sciensano in opdracht van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de 1ste Preventiebarometer uit.

Nieuwe resultaten HBSC studie

Nieuwe resultaten HBSC studie

jul 2023 – De meest opvallende bevinding was een stijging in de prevalenties voor overgewicht en obesitas ten opzichte van 2018.