Eetgedrag in groei
Net zoals we moeten leren slapen, spelen, werken… moeten we ook leren ‘eten’. Ons eetgedrag wordt gestuurd door verscheidene factoren die elkaar beïnvloeden: smaak, fysiologie, psychologie en context.
Benieuwd naar hoe eetgedrag ontwikkelt?
Naar de ontwikkeling van smaak? Naar de normale fysiologie van ‘honger’ en ‘zin’ ? Naar de invloed van psychologische factoren als temperament, eetstijl en leerprocessen? Naar de invloed van de sociale omgeving? Onze Groeiwijzer en de samenvattingsfiche van de Groeiwijzer die je hieronder kan downloaden helpen je vast op weg.
Benieuwd welke vaardigheden een evenwichtige eter heeft?
Evenwichtig eten gaat over meer dan enkel de voeding die men eet. Het gaat ook over hoe met voeding wordt omgegaan en de houding die men ten opzichte van voeding heeft. Evenwichtig eetgedrag staat voor het leren omgaan met voeding en eten, en kunnen we samenvatten in vier vaardigheden. Deze vaardigheden worden samengevat onder het begrip eetcompetentie (Satter, 2007). Binnen Eetexpert noemen we hen de vier G’s van evenwichtig eetgedrag: GEZELLIG, GEVARIEERD, GENOEG en GEREGELD.
Meer weten? Kijk hier en hier of download onze fiche over eetcompetenties onderaan deze pagina.
Benieuwd naar een gezonde leefstijl?
Een gezonde leefstijl is meer dan gezond eten en voldoende bewegen. Een gezonde leefstijl heeft ook te maken met een goede slaaphygiëne, manieren hebben om met stress om te gaan en mild kunnen zijn voor jezelf.
Kijk naar onze fiche ALLES of op www. gezondleven.be