Bij EOSS 0 en 1 start je het zorgtraject in de eerstelijn op na diagnostiek en verwijsbrief door de huisarts.
Sinds 1 april 2020 betaalt de verplichte ziekteverzekering een behandeling door een diëtist terug voor kinderen met overgewicht of obesitas. De behandeling duurt 2 jaar en bestaat uit 10 zittingen (intake + 9 consultaties). Op 1 december 2023 werd de maatregel uitgebreid naar kinderen vanaf 2 jaar en werd het remgeld geschrapt. Zie website van het RIZIV.
Om terugbetaling te krijgen voor de diëtetiekbehandeling moet het kind aan elk van de volgende 3 voorwaarden voldoen:
Het kind heeft geen recht op terugbetaling als de zitting plaatsvindt terwijl het kind:
De behandeling bestaat uit 10 individuele zittingen bij een diëtist (die moet beschikken over een RIZIV-nummer), gedurende 2 jaar. De diëtist start met een zitting van 60 minuten om vast te stellen of het kind aan de voorwaarden van overgewicht of obesitas beantwoordt. Als dat het geval is, dan heeft het kind daarna nog recht op:
Goed om weten:
Sinds 1 december 2023 zijn deze sessies gratis.
Per kind is de behandeling 1 keer terugbetaald, ongeacht de arts die ze voorschrijft of de diëtist die de behandeling geeft.
Meer informatie is terug te vinden op de website van het RIZIV en de website van de VBVD.
Kinderen en jongeren met overgewicht, of met obesitas zonder ernstige gezondheidsimpact (EOSS-P 0 of 1), kunnen (vanaf hun geboorte) tot en met 23 jaar terecht binnen de ELP-conventie (functie 1 of 2). Voor kinderen en jongeren (tot en met 23 jaar; binnen de netwerken Kinderen en Jongeren) worden 10 sessies vergoed over een periode van 12 maanden. Concreet betekent dit dat de jongere 10 sessies gratis naar de (geconfectioneerd) psycholoog kan. Bijkomend kan een jongere ook aansluiten op groepsaanbod in de regio rond relevante leefstijlthema’s. Ook dit aanbod is gratis, en onbeperkt binnen de conventie [1]. Deze eerstelijnszorg is rechtstreeks toegankelijk voor de patiënt. Meer info over het ELP-aanbod vind je hier.
Verdiepend kader – Functies binnen de ELP-conventie
De ELP-conventie maakt onderscheid in 3 functies:
Functie 1 omvat ‘gemeenschapsgerichte groepsinterventies’: groepssessies in de gemeenschap worden ingezet, gericht op zelfzorg, veerkracht en psycho-educatie.
Er is geen limiet op het aantal groepssessies.
Functie 2 gaat over ‘eerstelijnspsychologische ondersteuning’ en omvat een kortdurend en generalistisch psychologisch zorgaanbod gericht op preventie, vroegdetectie en vroeginterventie van milde psychische problemen. Vraagverheldering, indicatiestelling, begeleide zelfhulp, psycho-educatie en het bevorderen van de zelfredzaamheid zijn hier de belangrijkste doelstellingen. In het belang van ‘matched care’ dient waar nodig worden verwezen naar functie 3 in de eerste lijn of naar andere welzijns- en/of zorgpartners.
Maximum 10 individuele sessies per 12 maanden, geen limiet op groepssessies (cumuleerbaar).
Functie 3 gaat over ‘eerstelijnspsychologische behandeling voor milde tot matige klachten’ en focust zich op vroegbehandeling van milde tot matige psychische problemen waarbij de klinische doelstellingen verder gaan dan het versterken van de veerkracht.
Er worden gemiddeld 10 individuele sessies voorzien, eventueel uit te breiden tot 20 individuele sessies, per 12 maanden, en geen limiet op groepssessies (cumuleerbaar).
[1] Voor volwassenen gaat het over maximum 8 individuele sessies, waarvan de eerste gratis is en de overige 4 of 11 euro kosten. Het aantal groepssessies is onbeperkt. Vanaf 15 jaar kan men ook terecht binnen een netwerk GGZ volwassenen. Let op: er is geen cumul mogelijk tussen sessies binnen een netwerk GGZ Kinderen en jongeren, en een netwerk GGZ volwassenen.
Kinderen en jongeren met overgewicht of obesitas kunnen (net als volwassenen) op doktersvoorschrift terecht bij een kinesitherapeut. Een kinesitherapeut die de opleiding “kinecoach obesitas” heeft gevolgd, heeft bovendien specifieke expertise in de pathofysiologie, fysieke screening, inspanningsfysiologie en het opstellen van een bewegingsprogramma op maat. Je kan een kinecoach vinden via deze site.
De kinesitherapeutische behandeling van kinderen met overgewicht of obesitas wordt onder de M-nomenclatuur voor courante aandoeningen geattesteerd. Voor een courante aandoening worden in principe 18 sessies terugbetaald aan normale tegemoetkoming[1].
Als er specifieke problemen zijn (zoals bv. artrose in het kniegewricht) kan hiervoor een aangepast kinesitherapeutisch voorschrift voorzien worden. Dit is dan een courante aandoening uit een andere reeks. Zo zijn er drie courante situaties mogelijk per kalenderjaar.
Meer info
Meer algemene info voor artsen rond o.a. het voorschrift kinesitherapie kan je vinden via de website van de Belgische beroepsvereniging voor kinesitherapeuten (AXXON) – meer specifiek via deze link naar info voor artsen.
Vind een (geconventioneerd) hulpverlener
Hulpverleners met expertise rond overgewicht en eetstoornissen vind je op de verwijstool van Eetexpert. Sommige hulpverleners geven op de verwijstool aan of ze geconventioneerd zijn.
Via de website www.spreekerover.be kan je een geconventioneerd psycholoog of orthopedagoog in je buurt vinden. In sommige netwerken kan je ook de problematiek aangeven waarrond je hulp zoekt. Je vindt er ook informatie rond kostprijs van de sessies.
Je kan ook contactgegevens vragen van geconventioneerde psychologen en diëtisten via de netwerken GGZ.
– De contactgegevens van de netwerken Kinderen en jongeren vind je hier
– De contactgegevens van de netwerken Volwassenen vind je hier
Voor diëtisten die werken rond overgewicht bij kinderen en jongeren vind je op de verwijstool van Eetexpert raadplegen, of je kan de website Vind-een-diëtist raadplegen en deze expertise selecteren.
Voor kinesitherapeuten met kennis rond overgewicht bij kinderen en jongeren kan je de verwijstool van Eetexpert raadplegen. Via de website KinéCoach kan je ook gericht zoeken naar kinesitherapeuten met expertise in obesitas bij kinderen en adolescenten (en een aantal andere gewichtsgerelateerde aandoeningen).
[1] Per kalenderjaar zijn er 18 grote nomenclatuurnummers en maximaal 54 overschrijdingsnummers; indien nodig kan op het einde van dat kalenderjaar nog verder kinesitherapie op voorschrift gegeven worden, maar dan zonder tussenkomst van de mutualiteit.
Vanaf EOSS-P 2 komt het kind in aanmerking voor een Zorgtraject Obesitas bij kinderen, en kan voor patiënten een conventie aanvraag worden ingediend bij de mutualiteit.
Concreet wordt het zorgtraject geïnitieerd nadat:
Mits goedkeuring kan men toetreden tot de conventie gedurende 5 jaar. Er wordt binnen die conventie inschatting en opvolging voorzien binnen een Pediatrisch Multidisciplinair Obesitascentrum (PMOC), inclusief een terugbetaling van een aantal consulten diëtiek, kinesist (bij opstart) en kinderpsycholoog die verbonden zijn aan een PMOC. Deze conventie is niet combineerbaar met andere terugbetalingstrajecten, zoals deze hierboven beschreven. Hulpverleners die binnen deze conventie (willen) werken, moeten hun ervaring aantonen bij het RIZIV aan de hand van een portfolio.
De PMOCs in Vlaanderen bevinden zich in Brugge, Roeselare, Gent, Eeklo, Antwerpen, Malle, Genk, Hasselt, Leuven en Brussel. Meer info vind je via: Zorgtraject obesitas bij kinderen: multidisciplinaire zorg voor een betere behandeling van uw jonge patiënten | RIZIV (fgov.be). Dit is de lijst met PMOC.
Een PMOC kan ook advies vragen aan of verder doorverwijzen naar een Pediatrische Expertisecentrum voor Obesitas (PEO). In Vlaanderen is dit het Zeepreventorium in De Haan.
Indien een eventuele eetstoornis (bv. boulimia nervosa, eetbuistoornis) de overhand heeft, kan ook overwogen worden om het kind of de jongere te laten opvolgen binnen de conventie eetstoornissen. Let op: opvolging binnen beide conventies is niet mogelijk.
Materialen
Infofiche – Wegwijs in het zorgtraject obesitas kinderen – Huisarts
Als huisarts wegwijs in het zorgtraject obesitas
Infofiche
– 90 KB