Hulp voor naasten

Tips en advies voor naasten

Tips en advies voor naasten

Tips voor ouder, partner, vriend(in)

In de eerste plaats zien ouders, de partner, of vrienden het eetprobleem. Maar de persoon zelf ziet dit vaak nog niet, of ontkent de ernst ervan. Als je ontdekt dat je kind of partner een eetprobleem of eetstoornis heeft, ga er dan niet te licht over. Want het kan gaan over een ernstige aandoening met ingrijpende gevolgen.

Verwijslijn eetproblemen

Verwijslijn bij eetstoornissen en eetproblemen – Stuur ons een bericht met leeftijd, woonplaats en korte beschrijving van je hulpvraag of van de persoon waarvoor je hulp zoekt.

Eetexpert stuurt je zo snel mogelijk een lijst door met contactgegevens van hulpverleners in je buurt die werken rond eet- en gewichtsproblemen.

Neem contact op

Is het een eetstoornis?

Eetstoornissen en voedingsstoornissen  zij ncomplexe syndromen en bestaan dus uit verschillende kenmerken, waarbij verstoord eetgedrag centraal staat. Het is niet altijd zichtbaar aan je gewicht.

Wanneer hulp zoeken?

In tegenstelling tot wat velen denken, kan een eetstoornis gepaard gaan met alle gewichten (te hoog, te laag, normaal). Ook kan een eetprobleem of  eetstoornis kan heel wat tegenstrijdige gevoelens met zich meebrengen.

 Op welke manier hulp zoeken?

Een eetstoornis overwinnen doe je niet alleen. Bewustwording is de eerste stap. Niet alleen woorden, maar ook actie. Neem iemand uit je omgeving in vertrouwen. Jouw zorgen zijn belangrijk, hoe klein of stom ze ook lijken voor jou.

Checklist 
anorexia

Iemand met anorexia nervosa is overdreven bezig met gewicht, uiterlijk en eten. Ook is er een obsessie om af te vallen en een angst om bij te komen. Er is meestal ondergewicht.

Checklist eetbuistoornis

Iemand met binge eating verliest regelmatig de controle over het eten (eetbuien), waarbij heel veel wordt gegeten op korte tijd. Er is meestal overgewicht of obesitas. 

Checklist 
 boulimia

Iemand met boulimia nervosa zit in een vicieuze cirkel van te veel controle (compensatie) en controleverlies over het eten (eetbuien). Er is meestal een normaal gewicht.

Laagdrempelige hulp

Dringend nood aan een luisterend oor, advies, hulp? op zoek naar goedkope hulp bij jou in de buurt of online? Bij één van deze organisaties kan je terecht.

Survey

Tevredenheidsbevraging

Wat vind jij van het Eetexpert aanbod? Jouw mening is belangrijk voor ons!

Doe mee aan de bevraging