Handleiding

De behandeling van eetstoornissen is een multidisciplinair gebeuren, waarbij de  psycholoog/psychotherapeut, diëtist, arts (huisartsen, gespecialiseerde artsen) en eventueel kinesitherapeut elkaar aanvullen. De huisarts is een belangrijke vertrouwensfiguur, en speelt een rol bij de detectie van eetstoornissen, bij het bespreekbaar maken van dit probleem en van de noodzaak tot behandeling, en bij het medisch opvolgen van de patiënt. Het stappenplan eetstoornissen voor de huisarts wil hen hierin ondersteunen.

In 2017 werd het stappenplan uitgewerkt. In 2024 werd het geüpdatet en werd een uitgebreide flowchart met praktijkleidraad toegevoegd.

 

Download

pdf – 1706317KB

Thumbnail

Aanbevolen werkwijze

Het materiaal is gelaagd. Er is een flowchart (10-18j en 18+) met praktijkleidraad, die de arts bij de hand kan houden. Per onderdeel van de flowchart wordt extra (digitaal) materiaal (= het Stappenplan) voorzien, met links naar wetenschappelijke onderbouw en downloadbare formulieren om detectie en opvolging te ondersteunen. De vroegere samenvattingsfiche rond de medische diagnostiek kreeg ook een update en een nieuw kleedje.

Elk hoofdstuk heeft ook een afzonderlijke pdf-versie (in functie van printvriendelijkheid):

  1. Indeling en kenmerken
  2. Lichamelijke gevolgen van eetstoornissen
  3. Detectie en diagnostiek
  4. Behandeling en medische opvolging

Hieronder vind je de flowcharts en de samenvattingsfiche.

Flowchart eetstoornissen in de praktijk (jongeren) – huisarts

Flowchart bij stappenplan eetstoornissen voor de huisarts (voor jongeren).

Flowchart

– 329 KB

Flowchart eetstoornissen in de praktijk (volwassenen) – huisarts

Flowchart bij stappenplan eetstoornissen voor de huisarts (voor volwassenen).

Flowchart

– 327 KB

Infofiche eetstoornissen in de praktijk – huisarts

Samenvattingsfiche bij de medische diagnostiek uit het stappenplan eetstoornissen voor de huisarts.

Infofiche

– 267 KB

Materialen

Alle bijhorende materialen vind je hier.

Belangrijk om weten

Dit ondersteuningsmateriaal werd ontwikkeld om zorg op maat bij de aanpak van eetstoornissen te ondersteunen. Het vervangt het klinisch oordeel van de arts niet, wiens expertise het is de aanpak af te stemmen op de individuele noden van zijn patiënt. Eetexpert ontwikkelde dit ondersteuningsmateriaal voor artsen met uiterste zorg: u vindt wetenschappelijke onderbouw in bijhorende achtergrondtekst die werd gevalideerd door een expertengroep bestaande uit huisartsen en gespecialiseerde artsen uit de praktijk en uit Vlaamse Universiteiten. De gebruiker is zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de gegeven informatie. Eetexpert kan niet aansprakelijk worden gesteld voor welke schade dan ook geleden door het gebruik van dit ondersteuningsmateriaal.

Stappenplan 2017

Auteur: dr. Rozemarijn Jeannin (Eetexpert)

Projectcoördinatie: Prof. Dr. Paul De Cort (huisarts, ICHO KUL, Eetexpert)
en An Vandeputte (Eetexpert)

Werkgroep: Dr. Rik Baeten (huisarts, Domus Medica), Dr. Frans Govaerts (huisarts, Domus Medica), Dr. Lut De Groote (huisarts), Dr. Nele De Schryver (psychiater, UZ Gent), Dr. Marlies Metsu (huisarts), Dr. Katrien Schoevaerts (psychiater, PK Broeders Alexianen Tienen), Dr. Sofie Sermeus (huisarts), Dr. Annik Simons (psychiater, ZNA UKJA), Dr. Maura Sisk (huisarts), Dr. Inge Van Pottelbergh (endocrinoloog, OLV Aalst), Dr. Michel Vandewoude (internist, Regionaal Ziekenhuis Tienen), Prof. Dr. Elske Vrieze (psychiater, UPC KU Leuven)

Update 2024

Auteurs: dr. Rozemarijn Jeannin en Dr. Maura Sisk

Projectcoördinatie: An Vandeputte

Met dank aan volgende werkgroepleden: Dr. Katrien Schoevaerts (psychiater, Alexianen Zorggroep Tienen), Dr. Jaan Toelen (kinderarts, UZ Leuven)

Bijkomend expertadvies van Dr. Tomas Robyns en Dr. Rik Willems, cardiologie UZ Leuven

De flowchart bij dit stappenplan werd afgestemd met Domus Medica.

 

Indien u dit stappenplan wil citeren, gebruik dan volgende verwijzing:

Eetexpert (2017, update 2024). Stappenplan eetstoornissen voor de huisarts. Brussel: Vlaamse Gemeenschap, Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (verkrijgbaar via Eetexpert.be).