Wat is gezond?

Sporters willen hun lichaam goed verzorgen, door gezond te leven. Maar wat is dat nu? Veel mensen denken dat gezond leven betekent dat je gezonde voeding eet en veel beweegt. Maar een gezonde leefstijl gaat over meer dan alleen wat je eet en hoeveel je beweegt. Het gaat om het vinden van een evenwicht tussen meerdere domeinen.

Gezonde (sport)leefstijl

Inzetten op een gezonde (sport)leefstijl, met aandacht voor alle domeinen, maakt sporters sterker en veerkrachtiger. Hierdoor zijn ze beter in staat om stressvolle situaties en uitdagingen aan te gaan. Een gezonde (sport)leefstijl helpt toewerken naar goede prestaties, die ook op lange termijn vol te houden zijn.

Afwisselend eten

Op vaste tijdstippen eten, samen met anderen, met aandacht voor eetcompetenties, en met de voedingsdriehoek als inspiratie. Sport je verschillende keren per week, dan betekent dit ook een goede planning.

Leuk bewegen

Sporten en bewegen mag leuk blijven, ook al doe je het elke dag en wil je prestaties neerzetten. Zorg dat niet enkel sport je leven bepaalt.

Lief zijn voor jezelf

Zet in op een positief
lichaamsbeeld. 
Focus op wat je lichaam voor je doet, je eigen inspanning en ontwikkeling in je sport, minder op hoe je eruit ziet en/of wat het cijfer op de weegschaal zegt

Emoties hanteren

Angst voor een oefening, blij bij winst, verdrietig na verlies, … Ook bij sporten, horen emoties. Ga actief aan de slag met onze tips rond emotieregulatie en de geluksdriehoek. ….

Slapen

Tijdens het slapen, herstelt je lichaam zich van inspanningen. Voldoende slapen is belangrijk voor een sporter.

Waar vind je goede informatie over voeding en eten?

Als sporter heb je extra noden op vlak van voeding. Voeding is dé brandstof voor je lichaam. Bij Eetexpert zetten we in op het versterken van eetvaardigheden, ook wel eetcompetenties genoemd. Deze vaardigheden vormen dé basis voor evenwichtig eetgedrag. Evenwichtig eetgedrag staat daarbij voor meer dan alleen de voeding die je eet. Onderzoek toont aan dat mensen met stevige eetvaardigheden minder symptomen en kenmerken van eetstoornissen rapporteren. Deze fiche neemt je mee op weg rond de vier eetvaardigheden: Fiche

De vier eetvaardigheden zijn voor elke sporter belangrijk, onafhankelijk of je als recreant of professionele atleet sport. De invulling ervan verschilt wel en wordt voor elke sporter individueel bepaald onder meer op basis van je leeftijd, geslacht, beoefende sport en het sportstadium waarbinnen je traint.

Onthoud daarbij: De basis voor elke sporter is een evenwichtig voedingspatroon.
Als recreatieve sporter levert een afwisselend eetpatroon, volgens de voedingsdriehoek, je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Wie meer prestatiegericht traint (2-3 trainingen of +- 5u training per week) kan deze uitbreiden met sportvoeding.

Gezond sporten biedt onderbouwde informatie over toereikende voeding én bespreekt veel voorkomende vragen rond voeding. Ze zijn een betrouwbare partner voor sporters als het gaat over (sport)voeding en veilig sporten in het algemeen. 

Ben je op zoek naar begeleiding bij je eetgedrag of voedingskeuze? Wij verwijzen je graag naar een ervaren sportdiëtist. Neem contact op met onze verwijslijn met vermelding van je leeftijd, woonplaats en een korte beschrijving van je vraag. 

Is jouw sportclub in topvorm?

Wil jij inzetten op een brede gezonde sportomgeving, met aandacht voor het fysiek en mentaal welzijn van de sporters?

Laat je inspireren door de andere gezondheidsthema’s via de Toolkit voor sportclubs.