Wegwijs in de nieuwe zorgtrajecten
Op 1 december 2023 trad een nieuw zorgtraject in werking rond kinderen met obesitas, op 1 februari 2024 startte het nieuwe zorgtraject rond eetstoornissen. Wat verandert er voor de patiënt, en voor de hulpverlener? We zetten alles even voor je op een rijtje.
Volgende materialen ondersteunen hulpverleners in hun zorg voor kinderen met overgewicht:
Stappenplan basiskennis eetstoornissen en gewichtsproblemen kinderen
Hier vind je het algemene stappenplan met basiskennis rond eetstoornissen en gewichtsproblemen.
Stappenplan
Stappenplan overgewicht kinderen – Diëtist
De diëtist kan als hulpverlener nauw betrokken zijn bij de behandeling van kinderen en adolescenten met overgewicht en obesitas.
Stappenplan
– 3.8 MB
Sinds 1 februari 2024 kunnen jongeren tot en met 23 jaar terecht bij een zorgteam dicht bij hun thuisomgeving: Zij kunnen rekenen op somatische opvolging door hun behandelend arts, tot 15 sessies voedingsadvies door een gespecialiseerde diëtist en tot 20 sessies psychosociale ondersteuning door een gespecialiseerde eerstelijnspsycholoog. Per provincie is er ook een gespecialiseerd eetstoornisteam dat deze ambulante zorgteams ondersteunt. Later in het voorjaar 2024 wordt ook nieuw zorgaanbod voorzien voor jongeren met meer complexe zorgnoden bij eetstoornissen.
Kortom, voor jongeren met eetstoornissen is er nu een gelaagd ambulant zorgaanbod:
Al deze maatregelen hebben tot doel het zorgaanbod toegankelijker te maken, hulp vroegtijdig te kunnen starten, ernstige eetstoornissen te vermijden en de druk op de residentiële hulp te verminderen.
Volgende materialen ondersteunen hulpverleners in hun zorg voor jongeren met eetstoornissen:
Datum laatste aanpassing: 22 februari 2024
dec 2023 – Ontdek ons nieuwe stappenplan voor pediatrieteams!
okt 2023 – Ontdek ons nieuwe stappenplan voor crisiswerkers!
nov 2023 – Op 1 februari 2024 start een nieuw zorgtraject met zorgaanbod in de thuisomgeving van jongeren en jongvolwassenen met eetstoornissen.
okt 2023 – Wat is nu de precieze invloed van sociale media op jongeren hun lichaamsbeeld? En vooral: Hoe kunnen we jongeren daar als ouder, hulpverlener, of school zijnde in ondersteunen?