Stappenplan basiskennis eetstoornissen en gewichtsproblemen
Dit stappenplan brengt verschillende basiselementen samen bij de preventie en aanpak van eetproblemen en gewichtsproblemen.
Dit stappenplan brengt verschillende basiselementen samen bij de preventie en aanpak van eetproblemen en gewichtsproblemen.
Een screeningsvragenlijst is nuttig bij vermoeden van een eetstoornis [1, 2, 3, 6]. Speciaal ontwikkeld voor de eerstelijnspraktijk zijn de ESP [4] en de SCOFF [5]. Beide vragenlijsten zijn erg kort. Zij hebben hoge sensitiviteit (weinig valse negatieven), maar een beperkte specificiteit (veel valse positieven). Ze zijn dus in de eerste plaats geschikt om een eetstoornis uit te sluiten, niet om een diagnose te stellen. Bij minimum 2 positieve antwoorden op 1 van de vragenlijsten wordt aangeraden verder te screenen op eetstoornissen. De kans op een eetstoornis ligt dan tussen 25% en 40% [5, 4]. De ESP wordt als minder bedreigend ervaren [3].
Kinderen met overgewicht kunnen verschillende eetgedragingen vertonen die kunnen wijzen op verstoord eetgedrag. Deze tool beschrijft enkele stappen die doorlopen kunnen worden door eerstelijnshulpverleners om na te gaan of er sprake is van emotioneel eten, extern eten, lijngericht eten, eetbuien, of het gewichtsprobleem een uiting is van een familiale pathologie of comorbide psychopathologie.
Factoren die een risicoproces op gang kunnen brengen en beschermende factoren.
Infofiche
– 1,63GB
Infofiche rond screening eetstijlen bij kinderen met overgewicht.
Materialen en tools
De psychologische benadering van eetgedrag bij kinderen met obesitas.
Tekst
Referenties
Your content here…