Als je het gevoel hebt dat er reden is tot ongerustheid, is het goed er met enkele collega’s en met het CLB over te praten. Geef hen je observaties en vraag of ze die herkennen. Is dit zo, dan is het goed na te gaan wie het best met de leerling praat (wie krijgt het vertrouwen van de leerling en wie heeft rond dit thema genoeg zelfvertrouwen?). Enkele tips voor het eerste gesprek:
- Nodig de leerling onopvallend uit.
- Zorg voor een rustige plaats en voldoende tijd.
- Begin het gesprek transparant. (Deel open je bezorgdheid mee, bijvoorbeeld dat je merkt dat hij/zij wat meer alleen is, dat zijn/haar schoolresultaten achter blijven, …)
- Blijf concreet (geen interpretaties maken). – Haal aan welk gedrag je ongerust maakt (bijvoorbeeld het weggooien van de lunch, het drinken van erg veel water, vaak naar het toilet gaan om over te geven, …).
- Luister naar de reactie.
- Kwaadheid, overbezorgd zijn, negeren zijn mogelijke reacties van de leerling. Blijf kalm. Herhaal wat je hoorde om te tonen dat je luisterde. Geef aan dat je die gevoelens wel kunt begrijpen en dat je samen wilt zoeken naar een weg.
- Het is belangrijk dat je bij jongeren met eetproblemen heel geleidelijk werkt. Het is zinvol om aan te geven dat je er op een later moment op wilt terugkomen. Maak een nieuwe afspraak om hem/haar de kans te geven tot verwerken.