Stappenplan eetstoornissen – huisarts
Dit stappenplan werd ontwikkeld ter ondersteuning van de huisarts bij de aanpak van eetstoornissen bij adolescenten en volwassenen.
Dit stappenplan werd ontwikkeld ter ondersteuning van de huisarts bij de aanpak van eetstoornissen bij adolescenten en volwassenen.
De behandeling van eetstoornissen is multidisciplinair, en gebeurt bij voorkeur ambulant, met een hogere zorgintensiteit naarmate er meer ernst of complexiteit is. De huisarts kan hiervoor samenwerken met hulpverleners met expertise in eetproblemen en eetstoornissen, en er is intussen ook een gesubsideerd aanbod.
Het ambulant (gesubsidieerd) zorgaanbod voor eetstoornissen is gelaagd:
Voor beginnende eetproblemen kan een jongere of volwassene terecht binnen de ELP-conventie. Voor jongeren (tot en met 23 jaar) worden er 18 sessies vergoed over een periode van 12 maanden, waarvan maximum 10 individuele (de overige zijn groepssessies), binnen de netwerken GGZ Kinderen en jongeren. Voor volwassenen gaat het over 13 sessies waarvan maximum 8 individuele. Vanaf 15 jaar kan men terecht binnen een netwerk GGZ volwassenen20. Deze eerstelijnszorg is rechtstreeks toegankelijk voor de patiënt. Meer info over het ELP-aanbod vind je hier.
Voor gediagnosticeerde eetstoornissen (AN, BN en BED) is er vanaf februari 2024 een uitbreiding van het aanbod gespecialiseerde ambulante zorg voor eetstoornissen binnen de netwerken Kinderen en adolescenten (dus tot en met 23 jaar). Hiervoor is een diagnose AN, BN of BED nodig21, een behandelplan opgesteld door de behandelend arts, en een multidisciplinair overleg bij de start van het zorgtraject. Naast de reeds voorziene gespecialiseerde psychologische zorg binnen de ELP-conventie (tot 20 sessies bij een gespecialiseerde eerstelijnspsycholoog per 12 maanden), zijn er ook tot 15 sessies voedingsadvies terugbetaald bij een diëtist met expertise in eetstoornissen. Voor volwassenen is dit extra voedingsadvies niet voorzien, maar zij kunnen ook beroep doen op de voorziene gespecialiseerde psychologische zorg binnen de conventie (tot 20 sessies per 12 maanden). Meer info over het gesubsidieerde zorgtraject voor kinderen en adolescenten vind je hier.
Indien meer zorg of expertise nodig blijkt, kunnen deze ambulante zorgteams voor kinderen en jongeren ondersteuning vragen bij gespecialiseerde MAST teams (multidisciplinaire ambulante supportteams vanuit de netwerken GGZ Kinderen en jongeren)
In de loop van 2024 wordt ook extra zorgaanbod voorzien voor jongeren met complexere zorgnoden, door een verdere diversifiëring van het aanbod residentiële zorg (deeltijdse behandeling en intensieve multi-family therapy)
De huisarts heeft dus verschillende taken:
Aan de netwerken GGZ Kinderen en jongeren zijn vanaf 1/2/2024 ook MAST-teams verbonden. Zij kunnen je als hulpverlener ondersteunen als de zorg voor de patiënt moeilijk loopt. Ook Eetexpert blijft beschikbaar bij vragen.
Alle info rond de zorgtrajecten wordt ook samengebracht op deze infopagina.
Hulpverleners met expertise rond eetstoornissen vind je op de verwijstool van Eetexpert. Sommige hulpverleners geven op de verwijstool aan of ze geconventioneerd zijn.
Via de website www.spreekerover.be kan je een geconventioneerd psycholoog of orthopedagoog in je buurt vinden. In sommige netwerken kan je ook de problematiek aangeven waarrond je hulp zoekt. Je vindt er ook informatie rond kostprijs van de sessies.
Je kan ook contactgegevens vragen van geconventioneerde psychologen en diëtisten via de netwerken GGZ.
Jongeren met een eetstoornis komen mogelijk in aanmerking voor een zorgtoeslag (verhoogde kinderbijslag). Als huisarts is het belangrijk om ouders hiervan de informeren. Ouders zullen in eerste instantie hiervoor zelf contact moeten opnemen met de uitbetaler van het groeipakket (het vroegere kinderbijslagfonds). Vervolgens zullen ze een aantal formulieren moeten invullen. Als huisarts zal je gevraagd worden om een medisch inlichtingenformulier te in te vullen. Dit formulier kan je via e-health terugvinden onder ‘evaluatie ondersteuningsnood opgroeien’. Meer informatie over de zorgtoeslag vind je op de website van kindengezin en hier vind je meer info over het invullen van de betreffende het medisch inlichtingenformulier.
Infofiche – Wegwijs in het zorgtraject eetstoornissen – Huisarts
Als huisarts wegwijs in het zorgtraject eetstoornissen
Infofiche
– 123 KB
20 Let op: er is geen cumul mogelijk tussen sessies binnen een netwerk GGZ Kinderen en jongeren, en een netwerk GGZ volwassenen.
21 Voor andere diagnoses is het klassieke G-ELP-aanbod nog steeds mogelijk.